Postoji nekoliko zemalja EU koje strancima nude besplatno školovanje mada mogu naplatiti određene administrativne takse koje služe za finansiranje usluga na fakultetima.

Primera radi, u Nemačkoj takse obično nisu veće od 250 evra po semestru.

Prema platformi Erudera, postoji niz zemalja u kojima je školovanje povoljnije ili čak besplatno za strane državljane.

Studiranje je besplatno u Češkoj i Finskoj mada se podrazumeva da se nastava prati na njihovim maternjim jezicima. Nastava na engleskom ili nekom drugom jeziku već košta nekoliko hiljada evra.

Studenti u Češkoj mogu dobiti i radnu dozvolu na 30 dana ukoliko se prijave na programe koje podržava Ministarstvo obrazovanja, a nakon školovanja mogu ostati u zemlji 9 meseci tokom potrage za poslom.

Slovenački fakulteti su besplatni za studente i iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Studentkinja čita u biblioteci
Ammentorp Photography / Alamy / Alamy / Profimedia Tehnički fakulteti u Beogradu će biti renovirani sredstvima Evropske unije

Besplatne studije se mogu pohađati i u Nemačkoj i na Islandu. Trenutno u Nemačkoj studira više od 400.000 stranih studenata. Ova zemlja takođe nudi strancima i mogućnost rada na puno radno vreme do 120 dana ili pola radnog vremena tokom 240 dana. Nakon školovanja mogu ostati u toj zemlji do 18 meseci dok traže posao u struci.

Strani studenti na Islandu mogu raditi do 15 sati nedeljno tokom akademske godine, a nakon fakulteta mogu ostati u zemlji još šest meseci. Ipak, Island važi za zemlju sa višim standardom, pa životni mesečni troškovi mogu premašiti i 2.000 evra.

Kada je reč o školarinama širom Evrope, one mogu varirati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra mesečno.

Ipak, to se odnosi na samo na troškove školovanja, dok sam student, odnosno, njegova porodica mora da se postara za ostale životne izdatke.

Zemlje poput Kipra, Austrije, Češke, Danske, Finske, Nemačke, Grčke, Islanda, Luksemburga, Malte, Norveške, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švedske nude besplatno studiranje za određene državljane ili specifične stepene studiranja.

Kada je reč o troškovima života za studente, zemlje se mogu podeliti u dve grupe: one u kojima se troši do 1.000 evra mesečno ili pak najmanje 1.000 do 2.000 evra mesečno.

U skladu sa istraživanjem Erudere, zemlje koje su povoljnije za život studenata su Albanija, Belorusija, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.

Sa druge strane, evropske zemlje u kojima su životni troškovi veći su Andora, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Holandija, Norveška i Švajcarska.

(N.P./EUpravo Zato/Erudera)