Demokratija, ljudska prava i sloboda govora, utkane su u identitet Evropske unije. O ovim, takozvanim evropskim vrednostima, ali i mogućnostima, istoriji, informacijama, moguće je čitati u Evropskom dnevniku. O čemu se radi?

Evropski dnevnik ima za cilj što bolje informisanje srednjoškolaca o EU, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža. U Srbiji je objavljen 14 puta u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije. Učenici ga mogu dobiti u fizičkom obliku u sovjim školama.

Kao kombinacija informatora i dnevnika, ova publikacija pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute do mogućnosti za nastavak obrazovanja i usavršavanja u nekoj od zemalja članica EU. Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU u kom je detaljnije predstavljen proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, uz razvejavanje mitova o EU koji postoje u javnosti.

Cilj povezivanja zemalja u Evropi nije bio stvaranje ekskluzivnog kluba, zatvorenog za nove članove. Tokom godina, Evropska ekonomska zajednica je narasla od male grupe od šest zapadnoevropskih država do današnje Evropske unije koje broji 27 država članica i nastavlja pregovore sa državama koje su izrazile želju da joj pristupe, uključujući i Srbiju.

Ovaj svojevrstan informativni vodič, osim učenicima, može da posluži i profesorima kao pomoćno nastavno sredstvo.

Evropski dnevnik
EU u Srbiji/Screenshot 

U Dnevniku možete saznati više o putovanjima, studijama i studentskim razmenama, fondovima i stipendijama, volontiranju i učenju jezika – o onome što vas čeka kada Srbija bude članica EU kao i mogućnostima koje su vam već sada dostupne, ali i o životu vršnjaka u drugim zemljama Evrope.

Link ka poslednjoj publikaciji možete naći na OVOM LINKU.

U okviru Evropskog dnevnika svake godine se organizuje i prateći konkurs "Evropa i ja" za učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole, u vidu individualnih i grupnih radova na neku od tema vezanih za Evropsku Uniju.

(JA/EUpravo zato)