Broj onih koji proizvode električnu energiju iz solarnih panela dostigao je 3.100, a sve veće interesovanje rezultat je subvencija, smanjenja poreza i naknada. 

Struju iz solarnih panela u Srbiji već proizvodi 2.200 domaćinstva, a ostali su preduzeća, fabrike, školske i druge ustanove, ali i više manastira.

Ovi kupci-proizvođači postali su energetski nezavisni, smanjuju račune za električnu energiju i doprinose zelenoj tranziciji zemlje.

"Za godinu i po dana broj kupaca-proizvođača je porastao sedam puta, dok se instalisana snaga povećana za 8,5 puta. Domaćinstva sada mogu da podižu solarne elektrane snage 10,8 kilovata, a ostali kupci od 150 kilovata",  pojašnjava Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke energetike, prenosi RTS.

Analize pokazuju da je za prosečne potrebe jednog domaćinstva potrebna ugradnja šest kilovata, što bi koštalo oko 7.000 evra, a subvencije države pokrivaju polovinu troškova.

Višak struje može se isporučiti elektroenergetskom sistemu, a stručnjaci savetuju da ugradnja panela mora da bude isplativa.

"Kupac-proizvođač trebalo bi da vidi koliko troši na godišnjem nivou i da odabere pe-ve sistem koji će toliko i proizvoditi", smatra dr Darko Šošić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ivana Đorđević, direktorka Sektora za uprvljanje kupcima-proizvođačima u EPS-u objašnjava da ako ima bilo kakvu investiciju od onoga što njemu zaista treba, ne može da vidi prave efekte, a vreme povraćaja te investicije će biti mnogo duže.

Prema podacima Elektrodistribucije, na priključenje čeka 2.100, a četvrtina su domaćinstva i četiri stambene zajednice.

Iz ovog preduzeća predlažu i veću kontrolu radova na terenu.

"Treba da se uvede sertifikacija izvođača radova, od početka smo se za to zalagali. Izvođač radova sa svojim licencama garatuje kvalitet materijala, opreme i izvođenje radova", navodi Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u "Elektrodistribuciji".

Ministarstvo energetike formiralo je tim koji radi na novim rešenjima.

Oni će pojednostaviti proceduru i ubrzati priključenje kupaca-proizvođača električne energije na elektromrežu.

(M.A./EUpravo zato/RTS)