Pojedini posetioci Botaničke bašte u Beogradu ne vole samo da se prošetaju ovom oazom, već i da određene biljke ponesu kući.

Najviše se kradu mali kaktusi, ali i pelceri drugih biljaka.

"Skoro smo imali jedan slučaj da je neka bakica šetala staklenikom i šta god joj se svidelo, ona je malo čupnula i stavila u torbu. Čuvari su to primetili i na fin način joj skrenuli pažnju. Ona je prvo negirala, ali se ispostavio da je njena torba bila puna 'pelcera'. Naravno, ona je to vratila“, ispričao je dr Peđa Janaćković, profesor na Biološkom fakultetu za RTS.

U nekim situacijama se radi o vrlo drskim krađama koje sprovode čak i maloletnici, naveo je Tomica Mišljenović iz Botaničke bašte "Jevremovac".

Botanička bašta
Uroš Arsić 

"Vrlo često se dešava da ljudi žele suvenir iz Botaničke bašte ili im se određena vrsta dopadne, pa žele da imaju u svojoj kolekciji. Takve krađe nama čine izuzetno velike štete“, pojasnio je Mišljenović.

Kako bi ih zaštitili od krađa, neke biljke drže u terarijumu, na primer, mesožderke, koje su posetiocima najatraktivnije. Ispred pojedinih nisu napisana imena, a neke sade na nepristupačnim mestima.

Posetioci najčešće nisu svesni šta kradu.

"Pre nekoliko dana smo imali krađu iz jedne istraživačke kolekcije u delu bašte koji je zatvoren za posetioce, gde se sprovode eksperimenti u cilju zaštite retkih i ugroženih vrsta“, napominje Mišljenović.

Botanička bašta
Stefan_Stojanovic/Stefan Stojanovic 

Staklenik - dragulj Botaničke bašte

Podsetimo, Botanička bašta "Jevremovac" je jedna od najprestižnijih institucija kada se govori o botanici na Balkanu, a rekonstruisana je zahvaljujući donaciji Evropske unije od 1,4 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova.

Obnova je obuhvatila kompletnu rekonstrukciju velikog staklenika koji datira još iz 1892. godine, kao i renoviranje malog staklenika (množare).

Botanička bašta
Stefan_Stojanovic/Stefan Stojanovic 

Veliki staklenik je potpuno obnovljen i opremljen najsavremenijom opremom koja odgovara najnovijim tehnološkim i naučnim standardima. Mali staklenik je takođe prošao kroz proces renoviranja, a njegovo povezivanje na sistem toplovoda omogućio biolozima da biljke gaje i rasađuju u optimalnim uslovima.

(EUpravo Zato/RTS)