Uroš Arsić, Stefan_Stojanovic/Stefan Stojanovic Botanička bašta

Botanička bašta "Jevremovac" je jedna od najprestižnijih institucija kada govorimo o botanici na Balkanu, a rekonstruisana je zahvaljujući donaciji Evropske unije (EU). Iznos koji je izdvojen iznosio je 1,4 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova.

Ovaj poduhvat, koji je bio deo šireg projekta "Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP", bio je značajan korak ka jačanju naučnih kapaciteta i obrazovanja uopšte.

Obnova je obuhvatila kompletnu rekonstrukciju velikog staklenika koji datira još iz 1892. godine, kao i renoviranje malog staklenika (množare). Veliki staklenik je potpuno obnovljen i opremljen najsavremenijom opremom koja odgovara najnovijim tehnološkim i naučnim standardima. Mali staklenik je takođe prošao kroz proces renoviranja, a njegovo povezivanje na sistem toplovoda omogućio biolozima da biljke gaje i rasađuju u optimalnim uslovima.

Botanička bašta "Jevremovac" je važan akter u očuvanju biološke raznovrsnosti i edukaciji javnosti o značaju biljnog sveta. Ova institucija, koja je deo Instituta za botaniku na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, privlači hiljade posetilaca svake godine i realizuje obrazovne programe za sve uzraste.