Gornje Podunavlje, jedan je od dunavskih bisera Vojvodine i Srbije, uvršćeno je u tzv. Evropski Amazon, a u pitanju je veoma važno zaštićeno područje.

WWF Adria će krajem ove i početkom sledeće godine u specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” posaditi oko 36 hektara poplavne šume – crnu i belu topolu i hrast lužnjaka, kako bi omogućili da ovo vlažno stanište u potpunosti ispunjava svoje prirodne funkcije.

Više od decenije, WWF aktivno radi na projektu restauracije vlažnih staništa u jednom od ramsarskih područja u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje.

UNESCO je 2021. godine ovu oblast proglasio za prvi Petodržavni rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav”.

Reč je o najznačajnijem vlažnom području u srednjem toku Dunava.

Zašto je važno Gornje Podunavlje?

Gornje Podunavlje predstavlja izuzetnu ritsko-močvarnu celinu i kao takvo jedno je od najvažnijih zaštićenih područja u lokalnom, regionalnom i evropskom kontekstu zaštite prirode.

Rečno područje Dunava, Drave i Mure sa jedinstvenim prirodnim i kulturnim nasleđem, proteže se na više od 1.000.000 hektara i pet zemalja: Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku.

Više od 80 odsto vlažnih staništa je nestalo

Zaštita i obnova vlažnih i plavnih područja uz Dunav glavni su fokus aktivnosti WWF-a u regionu. Više od 80 odsto vlažnih staništa nestalo je u proteklih 150 godina regulacijom Dunava zbog rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje hidrocentrala, a sa njima i brojne vrste biljaka i životinja.

Nestankom plavnih područja znatno su smanjene i brojne prednosti ekosistema kao što su ublažavanje posledica poplava, obezbeđivanje staništa za mrest riba ili prečišćavanje vode.

Bogat živi svet

Ovaj zadivljujući rečni predeo je sačuvao veliki deo svog bogatstva tako da i dalje predstavlja područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su velike plavne šume, rečne ade, šljunkovite i peščane obale, rečni rukavci i mrtvaje.

Pogled iz vazduha na specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje
Saa Lali / Alamy / Alamy / Profimedia Pogled iz vazduha na specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje

Područje rezervata je poznato po najgušćoj populaciji gnezdećih parova orla belorepana u centralnoj Evropi i drugim ugroženim vrstama kao što je mala čigra, crna roda, dabar, vidra i skoro iščezla kratkonosa kečiga. Svake godine, više od 250,000 migrirajućih ptica močvarica koristi široke podunavske ritove, bare, peščane obale za odmor i ishranu.

Kako poručuju iz WWF-a, jedan od ciljeva je i očuvanje jedinstvenih i kulturnih vrednosti i bolji život za stanovnike ovog područja.

"Efikasna zaštita prirode je moguća jedino ako su uključeni ljudi koji žive na tom području koji svaki dan koriste prirodne resurse i usluge koje im prirodna područja pružaju", navodi se.

Dom orla belorepana i evropskog jelena

Gornje Podunavlje Udomljava oko 50 vrsta sisara, 250 vrsta ptica, među kojima su orao belorepan i crna roda, 50 vrsta riba, devet vrsta gmizavaca, brojne vrste leptira, i više od 1.000 biljnih vrsta.

Stanište je najbrojnije populacije evropskog jelena u Srbiji.

Projekat "Obnova Amazona" Evrope, koji trenutno realizujemo, podržava Program ugroženih krajolika i morskih pejzaža (Endangered Landscapes and Seascapes Programme) kojim upravlja Kembridžov institut za konzervaciju u partnerstvu s "Arcadijom", dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Pitera Boldvina.

Amazon Evrope je naziv petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO u septembru 2021. proglasio svojom baštinom.

(EUpravo Zato/WWF Adria)