Ski centri u Evropi mogli bi se suočiti sa "sumornom budućnošću", upozorava se u izveštaju objavljenom prošle nedelje. Toplo i nepredvidivo vreme poslednjih godina ostavlja planine bez snega - trend koji već utiče na ovogodišnju ski sezonu.

Naime, nedavno je još jedno francusko odmaralište donelo tešku odluku da zatvori ski liftove zauvek zbog nedostatka snega, smanjenog broja posetilaca i rastućih dugova.

Francuski centri nisu jedini koji se bore s problemima: visoke temperature u februaru prošle godine takođe su pogodile skijaške gradove u Austriji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Španiji i Švajcarskoj. Oni na nižim i srednjim nadmorskim visinama najviše su stradali, što je dovelo do preopterećenja skijališta koja su na višim nadmorskim visinama.

Nakon najtoplijeg leta u istoriji, postavlja se pitanje da li će se ovaj negativni trend nastaviti i tokom zime 2024/25? Evo kako izgleda prognoza za ovogodišnju ski sezonu u Evropi.

Zašto se evropski ski centri suočavaju sa problemima?

Glavni uzrok rastućih temperatura u Evropi su klimatske promene. Međutim, 2024. godine, ovaj efekat je pojačan prirodnim fenomenom El Ninjo, koji u Pacifiku uzrokuje kretanje toplih voda prema istoku, donoseći sa sobom prekomernu toplotu. Kako izlazimo iz ovog klimatskog sistema, očekuje se dolazak La Ninje, koja za razliku od El Ninja, ima efekat hlađenja.

To bi moglo učiniti ovu zimu hladnijom nego prethodnu - ali da li će to biti dovoljno da oživi evropske ski centre?

Prema britanskoj meteorološkoj službi (Met Office), La Ninja bi mogla povećati padavine, potencijalno donoseći obilniji i češći sneg. Ovaj vremenski sistem obično donosi hladan početak i blag kraj zime u zapadnoj Evropi – pa bi bilo pametno da skijaši ove godine planiraju odmor ranije. Međutim, uticaj La Ninje je teško predvideti jer može biti podložan i drugim globalnim klimatskim faktorima. Francuska meteorološka stanica Meteo Frans je prošlog meseca objavila trogodišnju prognozu koja daje samo 20 odsto šanse da će period od oktobra do decembra biti hladniji nego obično, dok je verovatnoća 40 odsto da će biti topliji od proseka.

Skijanje
Dawid Kalisinski / Panthermedia / Profimedia Skijaši na ski liftu

Gde skijati u Evropi ove zime?

Čak i ako se uslovi poboljšaju ove zime, za neke centre koji već godinama trpe zbog smanjenja snežnih padavina, to će biti prekasno. Grand Puy i Alpe du Grand Serre u Francuskoj već su morali da zatvore zbog ekonomskih gubitaka. Ljubitelji zimskih sportova trebali bi se opredeliti za skijališta na većim visinama poput Avoriaza, Tignes-a, Val d'Isère-a i Val Thorensa u Francuskoj, koja bi trebalo da se otvore krajem novembra.

Za raniji početak sezone, možete posetiti Levi i Ruka ski centre u Finskoj, koji su otvoreni od 4. oktobra, ili Kitzsteinhorn glečer u Austriji, koji je sezonu započeo 5. oktobra. Takođe u Austriji, Sölden planira da otvori skijaški prostor sredinom novembra, dok Ischgl, poznat po dugoj i pouzdanoj sezoni, otvara krajem novembra.

Diavolezza u Švajcarskoj trebalo bi da se otvori 19. oktobra, dok Cervinia, na 2.050 metara nadmorske visine u severozapadnim italijanskim Alpima, važi za sigurno mesto sa snegom i planirano je da se otvori 26. oktobra.

Zašto bi trebalo da odete na skijanje vozom?

S obzirom na nepredvidivu budućnost evropskih ski centara zbog klimatskih promena, sada je važnije nego ikad uzeti u obzir ekološki otisak putovanja. Energija i vodni resursi potrebni za rad liftova, snežnih topova i hotela već čine skijanje aktivnošću sa visokim ugljeničnim otiskom. Međutim, između 50 i 80 odsto emisija iz ski industrije dolazi od putnika koji dolaze i odlaze iz odmarališta.

Srećom, postoji održivija opcija od letenja i vožnje, a to su vozovi. Države Evrope jako su dobro povezane železnicom, pa tako nan eka od najpoznatijih mesta za skijanje možete upravo ovim prevoznim sredstvom.

(EUpravo zato/Euronews)