Veliki francuski skijaški centar u Alpima najavio je zatvaranje zbog nedostatka sredstava za transformaciju u destinaciju koja radi tokom cele godine, jer oblasti na niskim i srednjim nadmorskim visinama širom Evrope muku muče sa skraćenom sezonom zbog globalnog zagrevanja i opadanja snežnih padavina.

Lokalni odbornici glasali su protiv ponovnog otvaranja skijališta Alp du Grand Sere nedaleko od Grenobla ove zime, rekavši da više ne mogu da plaćaju žičare niti da finansiraju završetak programa diverzifikacije u celogodišnju turističku destinaciju.

Ova odluka će ukinuti 200 radnih mesta i pogoditi mala preduzeća u obližnjem selu La Morte, čija ekonomija i 150 stanovnika zavise od zimskih sportova.

Vlasnica lokalne sportske radnje, Lorana Vensan, izjavila je za televiziju France 3:

"Uništeni smo i šokirani. Odluka je doneta naglo, dva meseca pre nego što je trebalo da otvorimo. Nadali smo se suprotnom. Mislili smo da su sva svetla bila zelena za otvaranje".

Federik Lorens, vlasnica prodavnice u La Morteu, dodala je da su ostavljeni na cedilu.

"Još uvek moramo da otplaćujemo kredite, jer smo ovde tek četiri godine. Ko će ih platiti? Naši životi su uništeni. To će nam se desiti".

Kratka sezona zbog manjka snega

Nedostatak snega u protekle dve godine značio je kasnije otvaranje staza i prinudno zatvaranje tokom sezone, što je odbilo skijaše. Alp du Grand Sere, koji beleži gubitke, takođe je patio zbog zastarele infrastrukture i nedostatka investicija u proteklih 40 godina.

Lokalne vlasti potrošile su skoro tri miliona evra od 2021. godine na projekat koji bi omogućio rad centra tokom cele godine, privlačeći posetioce sa pešačkim i biciklističkim stazama, ali su saopštile da nemaju novca da ga nastave poslednje dve godine do završetka.

Koralin Sora, predsednica lokalne uprave, izjavila je da su došli do "nesrećnog zaključka" da ne mogu priuštiti obnavljanje ugovora sa kompanijom koja upravlja žičarama niti nastavak plana diverzifikacije.

Država ne pruža pomoć

Odluka o zatvaranju izazvala je pozive da država investira u ugrožene skijaške centre.

"Država nam ne pruža nikakvu konkretnu podršku za budućnost skijališta niti za prelazne operacije", rekla je Sora, koja je u januaru upozorila da centar ima manjak od sedam miliona evra u budžetu. "Da li je na lokalnim vlastima da vode skijaške centre? To je danas pravo pitanje. Mislim da nismo dorasli izazovima koje predstavljamo".

Alp du Grand Sere, skup od šest sela na nadmorskoj visini od 1.368 metara, na 45 minuta vožnje od Grenobla, najveća je skijaška stanica u severnim Alpima koja je prisiljena da se zatvori. Otvorena je kao zimski sportski centar pre 85 godina, druga je po starosti u regionu i ima 55 kilematara staza i skijašku infrastrukturu

Prošle godine najavljeno je zatvaranje francuskog ski centra La Sambaj zbog nedostatka snega. Lokalni odbornici su saopštili da će žičare biti demontirane, uprkos tome što je centar privlačio posetioce tokom leta.

Lokalni gradonačelnik, Žake Daleks, rekao je tada za radio Europe 1:

"Između 1960-ih i danas, klima se znatno promenila. Sada ima manje snega zimi. Ove godine smo bili otvoreni samo četiri nedelje, to je to. Sezona je sve kraća i kraća, i očigledno, neće biti bolje".

Procena je da je oko 180 manjih francuskih skijaških centara bilo prinuđeno da se zatvori od 1970-ih, ne samo zbog klimatskih promena, već i zbog lošeg upravljanja i nemogućnosti da se takmiče sa većim centrima.

(EUpravo zato/Gardijan)