Kako evropska klima postaje sve toplija, poljoprivrednici se suočavaju sa potrebom prilagođavanja promenljivim uslovima. Proizvođač vina Čaba Torok koji uzgaja masline na toplim južnim obroncima u blizini jezera Balaton u Mađarskoj, veruje da su njegova stabla, poreklom iz južne Evrope, pronašla povoljne uslove za rast na novom području.

Prve tri sadnice maslina doneo je iz Španije 2008. godine. Od tri masline, samo je jedna uspela da preživi oštru zimu. Ipak, to je 55-godišnjaku bilo dovoljno da, tokom godina, nabavi dodatnih 200 sadnica te sorte, koje je zasadio u svom vinogradu na Hegimagasu. Ova sunčana padina, koja je ujedno i vulkanska formacija, ima bogato zemljište i obiluje kišom.

"Vidim ova stabla kao sastavni deo ovdašnjeg, budućeg krajolika", rekao je Torok i osvrnuo se na činjenicu kako lokalna mikroklima sve više odgovara ovim mediteranskim stablima. Kako navodi, ručno ubrani rod nosi u susednu Sloveniju, gde nastaje njegovo devičansko maslinovo ulje koje prodaje po ceni od 4.500 forinti (11,24 evra) za 0,1 litar, piše Rojters.

Radnik sipa ceđeno maslinovo ulje u tradicionalnu presu
Mohamed Hammi / Sipa Press / Profimedia 

Područje pogodno za uzgoj maslina sve se više širi prema severu Evrope, kako suše i toplotni talasi postaju sve učestaliji, smatra Torok. Mađarske zime, u poređenju s prethodnim godinama, postale su prijatno blaže. Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva, suočavajući se sa povećanim rizikom od suša u južnim regijama.

Mediteran na kontinentu

Tako na jugu Mađarske, u blizini Pečuja, Gabor Stiks već godinama eksperimentiše sa maslinjakom u kojem uzgaja stabla za prodaju. Kako kaže, očekuje da će sva ona uzgojena ove godine biti prodata do marta.

"Masline vole ovu klimu... Neko bi pomislio da Mađarska nije pogodna za njihovu proizvodnju, ali jeste", rekao je on za Rojters.

Čak i severno od suseda, u Slovačkoj, ljudi sade masline u baštama kako bi dobili "doživljaj Mediterana". U selu Iza, vlasnik baštenskog centra Istvan Vas ove je godine iz Španije uvezao 25 kamiona stabala maslina, a prodaje ih za 300-500 evra po komadu.

"Mnogo je maslina zasađenih u vrtovima koje se jako dobro nose sa spoljašnjom temperaturom", rekao je Vas upozorivši kako bi tokom prve zime stabla mogla da pretrpe štetu od temperatura ispod nule i da u tome pomaže pokrivanje.

Kako navode, Španija, koja obično isporučuje oko 40 odsto svetskog maslinovog ulja, pretrpela je lošu berbu maslina u poslednje dve godine zbog toplotnih talasa i dugotrajne suše. To je dovelo do udvostručavanja cene maslinovog ulja na rekordne nivoe.

Ipak, prošle nedelje je tamošnje ministarstvo poljoprivrede saopštilo da prve procene ovogodišnje berbe ukazuju na oporavak, sa prognoziranom proizvodnjom maslina u periodu od 2024. do 2025. na 1.262.300 tona, što je 48 odsto više od prethodne.

(EUpravo zato/Reuters)