Kuron Venosta je selo u severnoj Italiji koje je 1950. godine namerno poplavljeno kako bi na njegovom mestu bio napravljen rezervoar za obližnju hidroelektranu.

Rezervoar je nazvan po jezero Rešia, a jedini znak da su ispod njega 163 kuće je toranj crkve iz 14. veka koji "štrči" iz sredine jezera.

Nesvakidašnji toranj koji izvire iz vode

Lago di Rešia je veštačko jezero koje se nalazi u regiji Južnog Tirola, smešteno u dolini Venosta na granici sa Švajcrskom i Austrijom.

Ovo jezero nudi sadržaje u svim godišnjim dobima, i nudi uvek različit pejzaž na nadmorskoj visini od 1.500 metara.

Jezero se prostire na oko 6.6 kilometara kvadratnih, i ono što Lago di Rešiu izdvaja od ostalih veštačkih jezera jeste nesvakidašnji toranj koji izvire iznad same površine vode, a crkva Sveta Katarina i toranj datiraju iz 1357. godine.

Kuron Venosta
Manuel Romano/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia Kuron Venosta je selo u severnoj Italiji koje je 1950. godine namerno poplavljeno kako bi na njegovom mestu bio napravljen rezervoar za obližnju hidroelektranu. Rezervoar je nazvan jezero Resia a jedini znak da su ispod njega 163 kuće je toranj crkve iz 14. veka koji štrči iz sredine jezera.

Kada je teren poplavljen zbog izgradnje brane, takođe su potopljena i dva susedna sela Kuron Venosta i Rešia, kada su potopljene sve zgrade i kuće. Novo naselje je izgrađeno je na višem delu zemlje iznad jezera i danas u njemu živi oko 2.000 stanovnika.

Lago di Rešia i dolina Venosta su posebno atraktivni tokom zimskog perioda dok je jezero prekriveno ledom.

Tada posetioci mogu da prepešače preko jezera do samog tornja crkve. Prema legendi, zimi se zbog jakih vetrova čuju zvona sa tornja, što meštani tumače kao najavu smrti.

Selo je poplavljeno kada je izgrađena brana koja je spojila dva prirodna jezera i lokalna hidroelektrana. Oko 1000 ljudi je preseljeno 1950. a njih 400 izgradilo je novo selo u blizini, dok su se ostali odselili.

Privremeno ispuštanje vode iz veštačkog jezera otkrilo je uznemirujuće i istovremeno lepe prizore ovog nekadašnjeg alskog sela koje je poplavljeno uprkos protestima stnaovnika.

Zbog privremenog ispuštanja vode, turisti i lokalci su pre par godina mogli nakon 70 godina da prošetaju selom, što je inspirisalo brojne korisnike društvenih mreža da naprave interesantne snimke praznih zgrada i ruševina.

Zanimljivo je da se Kuron nalazi na granici sa Austrijom i Švajcarskom i mnogi njegovi stanovnici nisu znali italijanski što je izazvalo dosta problema kada su italijanske vlasti pisanim obaveštenjem "obavestile" stanovništvo da će njihove domove prekriti voda.

Inače, nemački je prvi jezik u Južnom Tirolu, gde se selo nalazi, jer je ova oblast bila deo Austrije pre Prvog svetskog rata.

Planovi da se selo potopi otkriveni su još 1940. godine kako bi stanovništvo imalo vremena da nađe drugi smeštaj.

(M.A./EUpravo zato/kurir.rs /b92.net)