Zbog suše koja je pogodila Siciliju skoro je nestalo jedino prirodno jezero na tom mediteranskom ostrvu, utočište ptica na putu između Afrike i Evrope.

Sicilija mesecima ima manjak padavina što je primoralo italijanske vlasti da proglase vanredno stanje.

Jezero Perguza, deo prirodnog rezervata u blizini centralnog sicilijanskog grada Ene, dramatično je presušilo zbog kobne mešavine visokih temperatura i izostanka kiše, rekli su naučnici.

"Jezero više nije tamo. Deo vode koji je bio vidljiv u potpunosti je nestao, osim ove bare", rekao je Đuzepe Marija Amato iz ekološke organizacije "Legambiente".

Suša i visoke temperature razaraju Siciliju

Sicilija, ostrvo sa oko pet miliona stanovnika, dugo se nosi s visokim temperaturama uzrokovanim klimatskim promenama. Pre tri godine tamo je zabeležen evropski rekord od 48,8 stepeni, a deo gradova uvodi restrikcije vode.

Suše su proteklih godina pogodile i druge delove Evrope, poput Francuske i Španije. Posebno je ugrožen Mediteran, gde je prosečna temperatura danas za 1,5 stepeni viša nego pre 150 godina.

"Jezero Perguza je pokazatelj kako Sicilija pati zbog klimatskih promena", rekao je Amato dodavši da loše održavanje i kanalizacioni sistem pogoršavaju hitnu situaciju.

Jezero se prostire na 1,8 kvadratnih kilometara, a u njega se ne ulivaju reke. Pojavljuje se već u Metamorfozama rimskog pesnika Ovidija, koji ga je prozvao mestom lepote i "večnog proleća".

"Ovo bi mogla da bude prava katastrofa"

Međutim, ta vremena su gotova, prenosi Rojters. Naučnici veruju kako će suša trajno oštetiti bioraznolikost oko jezera koje je, uz ptice tokom njihovih migracija, dom i za ribe, mekušce i male beskičmenjake.

"Potpuno isušivanje i neuspeh da se na jesen nadoknadi voda bili bi istinska katastrofa. Moramo shvatiti da klimatske promene imaju svoj uticaj i da one počinju da donose nepopravljivu štetu", rekao je klimatski stručnjak Luiđi Pasoti.

On je rekao da je u proteklih 12 meseci na Siciliji palo samo 250 milimetara kiše, ključne za tu regiju u kojoj je poljoprivreda motor ekonomije.

Perguza nije direktno povezana s lokalnom poljoprivredom, ali nestašice vode štete sektoru u centru ostrva, gde poljoprivrednici ne uspevaju da napune svoje ispražnjene rezervoare.

Poljoprivrednici: Situacija je apsolutno užasna

Zasadi voća i maslina su u opasnosti, zbog čega poljoprivrednici kupuju vodu po vrlo visokim cenama, a to bi uskoro moglo da se pokaže neodrživim.

Đerardo Forina, rukovodilac poljoprivrednog lobija Koldireti, kazao je da je situacija "apsolutno užasna", posebno za stočare.

"Preti nam rizik klanja životinja zbog nestašica vode. Ne pamtim godinu sušnu poput ove", zaključio je Forina.

(EUpravo Zato/Index.hr)