U današnjem modernom svetu, u kome tehnologija neprestano napreduje, razvija se i menja našu okolinu pa čak i same ljude, čežnja za autentičnim iskustvima i skrovitim oazama u kojima vlada mir sve je veća.

Upravo zato mnogi ljudi žude za begom iz grada i maštaju o životu na selu.

Ako vam je preseljenje ipak preveliki zalogaj, i potrebna vam je inspiracija za svoje sledeće putovanje, ova bajkovita sela u Evropi i te kako će vas inspirisati.

Giethoorn - Holandsko selo u kome su automobili zabranjeni  

Smešten u samom srcu nacionalnog parka Weerribben - Wieden, u holandskoj provinciji Overijsel, Giethorn je jedno od najljepših sela u Evropi.

Ovo slikovito mesto na vodi okruženo je mrežom fascinatnih kanala umesto ulica pa mu često tepaju da je "mala Venecija".

Giethoorn se može pohvaliti i lepo održavanim slamnatim kućama koje su ukrašene cvećem i netaknutom prirodom koja ga okružuje. To je i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Holandiji.

Sveta Magdalena - Planinsko selo koje oduševljava ljubitelje prirode 

Selo Sveta Magdalena u Italiji
Stefano Politi Markovina / Alamy / Alamy / Profimedia Selo Sveta magdalena u Italiji važi za jedno od najlepših sela Evrope, ali i sveta. Njegova najveća atrakcija - crkva Santa Maddalena po kojoj je i samo naselje dobilo ime se često pojavljuje na naslovnicama geografskih i putničkih časopisa kao motiv planinskog lanca Dolomita


Smešteno između visokih planina, prekrasnih polja divljeg cveća i gustih zimzelenih šuma u regiji Trentino - Južni Tirol (Alto Adige) u severnoj Italiji, selo Sveta Magdalena u kome živi oko 370 stanovnika jedno je od najlepših na svetu.

Njegova je najveća atrakcija crkva Santa Maddalena po kojoj je i samo naselje dobilo ime, a koja se često pojavljuje na naslovnicama geografskih i putničkih časopisa kao motiv planinskog lanca Dolomita.

Sveta Magdalena se nalazi na 1.339 metara nadmorske visine pa je tako idealno odredište za sve iskonske ljubitelje prirode.

Gordes - Fascinatno srednjevekovno selo u Francuskoj

Prema američkom turističkom časopisu Travel + Leisure, mestašce Gordes, smešteno na vrhu stene na nadmorskoj visini od 340 metara, spada među najljepša sela ne samo u Francuskoj, već i u svetu.

Ovaj dragulj Provanse svake godine privlači posetioce iz celog sveta zbog svoje bezvremenske lepote, kulturnog bogatstva i slikovitog šarma.

Vekovima je napredovao zahvaljujući poljoprivredi, a posebno je poznat po proizvodnji keramike, tradiciji koja traje i danas.

Oia - Grčko selo sa najlepšim zalascima sunca

Oia selo na Santoriniju je jedno od najlepših evropskih i svetskih sela.
Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia Oia selo na Santoriniju je jedno od najlepših evropskih i svetskih sela. Takođe, u njemu možete doživeti i jedan od najlepših zalazaka sunca na svetu.


Malo obalno selo na grčkom ostrvu Santorini mesto je jednih od najlepših zalazaka sunca na svetu.

Oia kao da je uklesana u stene ostrva, a njene ulice su obrubljene snežno belim kućama s plavim, zaobljenim krovovima tipičnima za ovaj kraj.

U Oiji možete provesti dan na brodiću i posmatrati ju s morske pučine, izgubiti se u prekrasnim uličicama, razgledavati crkve i arhitekturu... Uoči zalaska smestite se na terasu nekog kafića i gledajte narandžastu loptu kako preko modrih krovova upada u more.

U Oiji živi tek 1.545 stanovnika. Leti ju preplave turisti tako da je najbolje vreme za posetu van glavne sezone, na proleće ili u jesen.

Reine - Malo ribarsko mesto u Norveškoj 

Reine u Norveškoj
IMAGO / imago stock&people / Profimedia Reine u Norveškoj spada u jedno od najlepših sela Evrope. To je malo ribarsko mesto okruženo spektakularnim planinama

Malo ribarsko selo Reine u Norveškoj često se opisuje kao jedno od najlepših mesta na svetu, a privlači posetioce svojom spektakularnom prirodom, slikovitim krajolikom i autentičnom atmosferom.

Reine je smešten na ostrvu Moskenesoya u arhipelagu Lofoten, okružen je strmim planinama koje ostavljaju bez daha pa je udaljen od gradske vreve i pruža priliku za opuštanje i beg od svakodnevnog stresa.

U letnim mesecima ovde možete istraživati fjordove, planinariti po okolnim brdima, istraživati ​​peščane plaže... Zimi je ovo područje popularno za skijanje, snowboarding i posmatranje aurore borealis.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)