Uglavnom znamo svi za Pariz ili smo ga, još bolje, posetili. I Amsterdam, Berlin i Rim. Ali srce Evrope se često nalazi u njenim malim mestima, ne samo u užurbanim prestonicama. Od mediteranskih ostrva do kompleksa zamkova, i od srca Transilvanije do brda engleskog Kotsvolda, ovih deset dragulja dokazuju da i malo mesto može biti lepo.

Iako nisu sela u pravom, srpskom smislu te reči, u pitanju su veoma mala mesta koja je moguće posetiti i obići peške, bez velikih gužvi, suvenirnica ili tržnih centara.

Češki Krumlov, Češka

Stari grad u Južnoj Češkoj koji je na listi UNESCO-a ima dobro očuvanu arhitekturu, elegantne vrtove i jedan od najvećih srednjovekovnih kompleksa zamkova u centralnoj Evropi. Zamak, koji datira iz 13. veka, ima mešavinu gotičkih, renesansnih i baroknih elemenata i zvonik sa panoramskim pogledom na grad. Što se tiče borvka, u ovom mestašcetu postoji hotel Ruže iz 16. Veka koji je jedno od najbolje održavanih istorijskih imanja u gradu.

Eriseira, Portugal

Ovo nekada ribarsko selo u zapadnom Portugalu danas je jedno od samo dva svetska rezervata za surfovanje u Evropi, zahvaljujući desetinama plaža sa dobrim uslovima i šampionskim instruktorima. Ali čak i za one koji nisu ljubitelji surfovanja, mestašce ima mnogo toga da ponudi, uključujući šarmantnu arhitekturu, razne odlične restorane i rastuću zajednicu međunarodnih kreativaca. Kada je boravak u pitanju, smeštaj Aethos Ericeira se nalazi na litici nedaleko od grada i ima divan pogled na ocean, ocenjuje Forbs.

Bolsena, Italija

Ovaj gradić u regionu Viterbo na severu Lacija ima mnogo čari Toskane, ali znatno manje gužve. Ima dobro očuvan stari grad i impresivne crkve, palate i trgove, a obližnje jezero Bolsena je najveće vulkansko jezero u Evropi, dobro za kupanje i stalno snabdevanje slatkovodnom ribom. U ovom mestu postoji smeštaj – VesConte koji je besprekorno obnovljen aristokratski luksuzni butik hotel koji je u istoj porodici već 500 godina.

Hal in Tirolu, Austrija

Hal in Tirol je grad u tirolskim Alpima u blizini Inzbruka sa lepo restauriranim srednjovekovnim centrom (što ga čini najvećim starim gradom u Tirolu), velikim zamkom i kovnicom novca u kojoj je utisnut prvi talir na svetu. Njegov kulturni kalendar uključuje tipične proslave kao što su božićna pijaca i Uskršnji festival, kao i manje tipične poput Festivala rotkvica. Boravak: Klasični hotel Heiligkreuz sa četiri zvezdice drži ista porodica već tri generacije.

Ronda, Španija

Neverovatan i dramatičan, andaluzijski gradić Ronda smešten je sa obe strane duboke klisure. “Novi grad“ delom potiče iz 15. veka, dok stari grad potiče iz mavarske vladavine. Puente Nuevo, kameni most koji povezuje dve strane je podvig inženjeringa, a arena za bikove iz 18. veka koja je pretvorena u muzej nudi uvid u jednu od španskih tradicija. Boravak: Parador de Ronda se nalazi na ivici klisure i ima prekrasan pogled.

Stara Lujbovnja, Slovačka

Sa istorijom koja datira iz 1292. godine, gradić na obali reke Stara Ljubovnja privlači turiste svojom mešavinom istorije, kulture i prirode — oblast je dobra za pešačenje i drugu rekreaciju na selu. Kulturni program uključuje Dane zamka koji se održavaju u impozantnom zamku Ljubovnja, festival vatre u letnjem periodu i Festival Svetog Huberta, koji se održava u muzeju na otvorenom i uključuje prezentaciju poziva jelena i blagoslov životinja. Boravak: Pansion Kolkaren sa atmosferom planinskog doma.

Kohem, Nemačka

Grad Kohem na obali reke očarava svojim živopisnim zgradama na obali i impresivnim Rajhburg Kohemom iz 11. veka, srednjovekovnim zamkom sa kojeg se pruža odličan pogled na vinograde doline Mozela. Posebno je lepo u jesen, kada se drveće na obronku pretvara u šarenilo boja.

Kohem Nemačka
Volha Kavalenkava / Panthermedia / Profimedia Kohem - gradić u Nemačkoj na romantičnoj reci Mozel

Biberi, Engleska

Jedno od najlepših sela u Britaniji, Biberi odiše šarmom Kotsvoda. To je mesto starih kamenih kuća i bujnih zelenih živica i travnjaka. Kućice iz 17. veka u Arlington Rou su neke od najfotografisanijih kućica u zemlji, a grad je pun atmosferskih pabova stare škole kao što je Catherine Wheel, koji datira iz 15. veka.

Sibiu, Rumunija

Bivša evropska prestonica kulture, transilvanijski grad Sibiu poznat je po germanskoj arhitekturi u starom gradu, nasleđu saksonskih doseljenika iz 12. veka. Srednjovekovni zidovi, kule i trgovi istorijskog centra koji je na listi UNESCO-a su dobro očuvani. Glavna atrakcija je Most laži od livenog gvožđa, nazvan tako zbog legendi koje ga okružuju — uključujući i onu koja kaže da su ga često prelazili ljubavnici koji su davali velika obećanja jedni drugima, a zatim bivali odbačeni kada su se ta obećanja pokazala neistinitim . Boravak: Maison Elisee je divan butik hotel koji podseća na barokno doba, smešten u istorijskoj zgradi u blizini centra grada.

Reine, Norveška

Ne može se mnogo dalje na sever od Reinea, opštine na ostrvu Moskenesøya u arhipelagu Lofota iznad Arktičkog kruga. Ostrvo je idealno mesto za posmatranje polarne svetlosti ili uživanje u ponoćnom suncu. Takođe je i nešto što je sve ređe ovih dana, pravo ribarsko selo, iako smešteno u slikovitim fjordovima koji su prikazani u časopisima i reklamama širom sveta. Smeštaj: Prelepi Reine Rorbuer reklamira se kao mesto za "beg od svega" gde gosti neće nužno biti sami, ali će biti sa istomišljenicima koji traže tišinu.

Bonifacio, Francuska

Na južnom delu francuskog ostrva Korzika nalazi se Bonifacio - poznat po živahnoj marini i srednjovekovnoj citadeli na litici. U njemu se nalazi muzej iz 13. veka sa izložbama o istoriji grada, a u blizini su nenaseljena ostrva Laveci koji su rezervat prirode sa granitnim stenama i peščanim plažama. Boravak: Hotel Version Maquis Citadelle ima elegantne sobe, bazen i izvanredan pogled.

(JA/EUpravo zato)