Grad Lisabon je prvi put osvojio prestižnu svetsku nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi.

Počasna nagrada uručena je na ceremoniji održanoj u Dubaiju, a među gradovima koji se takmičili bili su Barselona, Kopenhagen, Firenca, London, Pariz i Beč.

Gastronomija je jedna od ključnih tačaka pri odabiru turističke destinacije, a Lisabon je odavno prepoznat po raznovrsnoj i kvalitetnoj ponudi.

Portugalski autentični kolač Bolo Rei
CARLOS COSTA/AFP/Profimedia Kolač u obliku prstena „Bolo Rei“ je jedan od božićnih specijaliteta Portugala, a Nacionalno udruženje proizvođača hleba i peciva dodeljuje godišnju nagradu za najbolji „bolo-rei“ u zemlji.

Od tipičnih i lokalnih restorana sa tradicionalnom hranom, do prepoznatljivih restorana i kuvara sa Mišelinovim zvezdicama koji reinterpretiraju klasične ukuse, u Lisabonu postoji širok izbor koji privlači posetioce iz celog sveta.

Gradonačelnik Lisabona Karlos Moedas rekao je da je je velika čast i ponos videti da se lisabonski identitet i tradicija po prvi put poštuju u ovom sektoru, dodavši da se inovacija kombinuje sa gastronomskom tradicijom Portugala koja je sada prepoznata.

"Ovo priznanje potvrđuje kvalitet gastronomije koji Lisabon nudi i po čemu je poznat, a nagrada koja ohrabruje sve profesionalce koji ga održavaju u životu“, kazao je ponosni gradonačelnik portugalske prestonice.

Lokalna ekonomija je sve više prepoznatljiv faktor za grad Lisabon, a gastronomija u velikoj meri doprinosi kvalitetu lisabonskog turizma.

Worlds Culinary Awards, koji je „sestrinski" događaju World Travel Awards, ove godine proslavlja svoje peto izdanje i ima za cilj promovisanje globalne kulinarske kulture i podsticanje gastronomskog turizma.

Gastronomski događaj ističe najbolje prakse i inovacije u sektoru i pokriva različite kategorije, uključujući restorane, kuvare, hotele i druge ustanove vezane za kulinarstvo.

Pobednici se biraju putem javnog glasanja.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)