Grčka je upozorena da mora da načini neophodne promene ukoliko želi da ostane popularna turistička destinacija.

Tamošnji ombudsman je objavio izveštaj kojim je pozvao na "hitne reforme".

Kako se navodi, potrebno je smanjiti goropadnu gradnju i zaštititi vodne resurse i priobalna područja ukoliko Grčka želi da zadrži zdravu turističku industriju širom zemlje, kako na kopnenom delu, tako i na ostrvima.

Oko 33 miliona ljudi je posetilo Grčku prošle godine, što je 5 miliona više nego 2022, a turiste privlače ne samo plaže već i brojne arheološke znamenitosti.

Međutim, izveštaj ukazuje na rastuće pretnje u životnoj sredini.

"Naša ekonomija se dosta oslanja na turizam što samo ističe potrebu da se njime rukovodi na održivi način, i to što hitnije. Grčka ne bi trebalo da iscrpi svoje potencijale i svoje turističke destinacije načini neprivlačnim tokom vremena", napominje se.

Turizam čini više od četvrtine tamošnje ekonomije i od njega zavisi oko 2 miliona Grka.

"Turisti se žale da ima previše turista"

U pitanju je, inače, prvi izveštaj ombudsmana koji se tiče ovog sektora otkad je uspostavljena ta institucija pre 25 godina.

Očekuje se da će prihodi od ove grane industrije porasti u ovoj godini sa 20,5 milijardi na 21 milijardu.

Santorini, ostrvo koje obožavaju korisnici društvenih mreža, svake godine ugosti više od 5,5 miliona turista. Tamo živi svega 15.550 stanovnika, ali godišnje doprinose sa milijardom evra.

Turisti sede pod suncobranima na plaži na Sitoniji u Grčkoj
EUpravo zato/Nataša Pavlović Turisti sede pod suncobranima na plaži na Sitoniji u Grčkoj

"Na Santoriniju se čak i turisti žale da ima previše turista", navedeno je u dokumentu.

Poziva se na veću regulaciju kako bi se smanjila gradnja na obalama i usporilo krčenje šuma što je već dovelo do plavljenja određenih područja tokom obilnih padavina.

Vodni resursi, takođe, moraju da se češće održavaju jer postoji velika potražnja, ne samo za pijaćom vodom, nego i u bazenima i akva-parkovima.

Evropa je prošle godine bila na meti rekordnih požara, a uništeno je pola miliona hektara. Samo u Grčkoj je stradalo najmanje 20 ljudi, prenosi Independent.

Države članice EU odvajaju sredstva i za prevenciju i za gašenje požara, a istraživanje je pokazalo da je Grčka 80 odsto protivpožarnog budžeta iskoristila za gašenje u 2022. godini.

(EUpravo Zato/Independent, pripremila N.P)