Influenserka iz Dubaija kažnjena je sa 1.800 evra zbog upada na zabranjenu plažu čiji je pesak ružičaste nijanse na Sardiniji pre nego što je na društvenim mrežama podelila seriju video snimaka i fotografija svoje avanture.

Žena je gumenim čamcem stigla na obalu Spiaggia Rosa, plaže poznate po svom ružičastom pesku na malom sardinskom ostrvu Budeli, navodno ignorišući sve znakove zabrane, navela je italijanska štampa.

Turistima je od 1990-ih zabranjeno šetanje ovom plažom – sa koje se često krade pesak – i kupanje u moru, ali mogu da posete ostrvo tokom dana čamcem i dozvoljeno im je da šetaju stazom iza plaže, piše Gardijan

Žena, brazilskog porekla koja živi u Dubaiju, postavila je sadržaj na Instagram nalog sa više od 35.000 pratilaca. U jednom od video klipova, ona hoda po pesku uz melodiju La Vie en Rose od Edit Pjaf koja svira u pozadini.

Prekršaj, koji se navodno dogodio pre nekoliko dana, izazvao je ogorčenje među ljudima na Sardiniji, što je navelo službenike obalske straže za arhipelag La Madalena da dalje istraže ovaj slučaj.

Ubrzo su ušli u trag ženi do Dubaija i obavestili je o novčanoj kazni od 1.800 evra, od čega je 300 evra za kršenje zabrane i 1.500 evra za dolazak čamca koji nije imao dozvolu za pristup za Budelija. Žena je iznajmila čamčić, a vlasnik kompanije za iznajmljivanje nije znao da planira da otplovi do ostrva.

Instagram nalog je privatan.

Više 30 godina na ostrvu živeo jedan stanovnik

Budeli na Sardiniji je inače nenaseljen, iako je više od 30 godina u njemu živeo jedan stanovnik, Mauro Morandi, koji je na ostvro naišao1989. nakon što mu se katamaran pokvario na putu ka južnom Pacifiku. Igrom sudbine, Morandi je saznao da nastojnik ostrva odlazi u penziju i odlučio je da prekine svoje putovanje, proda brod i zauzme njegovo mesto.

Morandi.jpg
YouTube/SCreenshot/Great Big Story Mauro Morandi na ostrvu Budeli kod severne obale Sardinije u Italiji daje intervju

Od tada, Morandi koji je živeo u nekadašnjem skloništu iz Drugog svetskog rata, upoznao je svaki kamen, drvo i životinju na ostrvu.

Morandi je godinama čuvao ostrvo bez ikakvih problema, čisteći putiće i plaže i podučavajući izletnike ekosistemu ostrva. Njegov posao je postao ugrožen kada je privatna kompanija koja je bila vlasnik ostrva propala. Planovi da 2013. godine ostrvo bude prodato Majklu Harteu, novozelandskom biznismenu su propali posle protesta javnosti i intervencije italijanske vlade. Onda je 2016. sud na Sardiniji odlučio da se ostrvo vrati pod okrilje države.

Morandi, sada 84-godišnjak, koga su neki uporedili sa Robinzonom Krusoom, je 2021. godine, bio primoran da ode od strane vlasti koje upravljaju nacionalnim parkom La Madalena.

"Odustao sam od borbe. Posle 32 godine ovde, tužan sam što moram da odem. Rekli su mi da moraju da mi srede kuću i čini mi se da su ovoga puta ozbiljni", rekao je on tada. 

(EUpravo zato/Gardijan)