Čak iako nikada niste bili na ovim ostrvima, Mikonos i Santorini ćete lako prepoznati na fotografijama po upečatljivoj arhitekturi i plavo-belim kućicama.

Ali, zašto su kuće na grčkim ostrvima baš tako uređene?

Kao što znamo, to su boje koje se nalaze i na grčkoj zastavi. Plava predstavlja i boju jarkog mora kao i neba koje se nadvija nad Mediteranom.

Na Kikladima, sa druge strane, ove boje nisu toliko simbolične već postoji nekoliko razloga zašto su baš one odabrane.

Boje pogodne za hlađenje doma

Grci su se odlučili za belu boju iz praktičnih razloga. Većina kuća na Mikonosu, Parosu i Naksosu je originalno građena od kamena. Ipak, kameni teren je tamnije boje, a to može da bude veliki problem tokom leta. Tamniji materijal upija sunčeve zrake zbog čega u unutrašnjosti doma može da bude nesnosno vruće.

Zato su meštani počeli da boje zidove kako bi ohladili prostor.

Kolera uticala na dizajn

Prema naredbi iz 1938. godine, stanovnici ostrva su morali kuće da oboje u plavu i belu boju kada je izbila kolera. Kako bi suzbili zarazu, trebalo je da se objekti čiste, a za to je korišćen krečnjak koji je važio za popularno dezinfekciono sredstvo. Tako su Grci okrečili kuće i zaustavili širenje bolesti.

Zašto plava boja dominira grčkim ostrvima?

Iako se na grčkim ostrvima mogu videti i mnoge druge boje, plava je ostala najupečatljivija.

Kako prenosi Greek Reporter, u pitanju je bila štednja. Ribari su bojili okna prozora i vrata bojama koje su im ostale od farbanja čamaca. Zbog svojih komponenti, plava je obično bila najjeftinija.

Kuće na grčkom ostrvu Mikonosu
Pawel Kazmierczak / Alamy / Alamy / Profimedia Kuće na Mikonosu

Ona koja se koristi na tamošnjim ostrvima predstavlja kombinaciju krečnjaka i proizvoda za čišćenje lulakija, koga meštani obično imaju kod kuće, a u pitanju je plava praškasta supstanca, poput talka. Zbog toga im je bilo veoma lako da sačine ovakvu nijansu.

Krečenje kuća i po strogom naređenju

Tokom istorije, pravila su se menjala, a u jeku vojne diktature divne boje grčkih ostrvskih kuća su postale i obaveza. Vlast je verovala da će plava i bela boja probuditi patriotizam. Godine 1974. je donet i zakon kojim ostrvski objekti moraju da budu tako okrečeni.

Iako su te mere u međuvremenu olabavljene, plavi i beli tonovi danas privlače veliki broj posetilaca, pa meštani ne razmišljaju o drugim tonovima.

(EUpravo Zato/Greek Reporter)