Napuljska pica, bezvremenski klasik, poznata je širom sveta po svojim jednostavnim, ali izuzetnim sastojcima. Sa blago zapečenom koricom, ukusnim paradajzom, kremastom mocarelom i svežim bosiljkom, reflektuje izreku "manje je više".

Sa dugom tradicijom koja seže tri veka unazad, pica u Napulju nije samo popularna hrana, već je sastavni deo istorije grada, a stvorena je da radničkoj klasi obezbedi brz i jeftin obrok, piše Euronews

Asocijacija "True Napolitan Pizza" od 1984. godine uporno brani originalnost ove popularne hrane i promoviše je širom sveta.

Ove nedelje udruženje je okupilo brojne svoje članove i profesionalce iz industrije iz celog sveta da bi se vratili u trag gastronomskim korenima pice i razgovarali o tome kako da očuvaju njenu popularnost i uspeh u budućnosti.

Kako su zaključili, ne postoji skriveni sastojak za pravljenje istinske ukusne napuljske pice, ali da bi se zaista postigao njen toliko željeni status, jednostavno morate koristiti prave sastojke. Za sve. Oni su istakli i školu za pica majstore, gde učenici iz celog sveta uče kako da prave pravu napuljsku picu. Prošle godine školu je pohađalo do 500 učenika.

Sada postoje sertifikovane napuljske picerije u do 58 zemalja širom sveta, a umetnost pravljenja napuljske pice nalazi se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2017. godine.

(JA/EUpravo zato/Euronews)