Već smo navikli na liste najpopularnijih ili najukusnijih jela širom sveta, a da li ste ikada razmišljali o hrani koju nikome ne biste preporučili?
Sajt "Taste Atlas" je objavio godišnju listu 100 najgore ocenjenih jela na planeti, a na neslavnom spisku se našla i živa pljeskavica iz Srbije i to na 42. mestu.
Kako se navodi, živa pljeskavica se pravi od mlevene junetine, bibera, tucane paprike, vegete i luka. Meso i začini se postave u veliki tanjir, a onda se izmešaju viljuškom dok se ne stvori jedinstvena masa od koje se napravi pljeskavica.
Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima nadomak Valjeva i odraz je vremena kada su radnici jeli u državnim ugostiteljskim objektima u SFRJ. Pošto su često žurili, obično bi pojeli živo meso u lepinji za ručak.
Može se reći da je ovo srpska verzija tatar bifteka.
Na listi 100 najgore ocenjenih jela našle su se razne vrste krvavica, islandsko fermentisano ajkulino meso, španski sendvič sa sardinama, češka supa sa bajatim hlebom, britanski žele od jegulja i slično.
Lista je nastala na osnovu mišljenja korisnika sajta "Taste Atlas", a posebni mehanizmi prepoznaju "prave ljude" u odnosu na botove. Uzeto je u obzir 477.026 recenzija, a 335.106 su prepoznate kao legitimne. Naravno, ovaj spisak ne treba shvatiti kao globalni zaključak o hrani već se na taj način promovišu jela koju možda dosad niste probali.
(EUpravo Zato/Taste Atlas)