Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a poslednjih godina i bostan. Novo vreme stiglo je pre tri godine, kada je struja u potpunosti zamenila skupi dizel, piše RTS.

“Elektrifikacija nam je mnogo pomogla, mi smo se preporodili kako je došla struja, mladi ostaju, ne odlaze, tu su. Lubenica je glavna kultura, imamo hektar i pod tunelima, to je za raniju proizvodnju, i tri hektara za kasnije”, kaže povrtar iz Samarinovca Marko Pešić.

Bostan preovladava i na parcelama Dragana Pešića, koga je novinarska ekipa zatekla kako sa suprugom priprema mlade biljke za klimatske uslove bez najlona.

“Bavim se proizvodnjom bostana, na površini od šest hektara. Samo uporan rad, od mraka do mraka. Prema sadašnjoj situaciji, do sada, ja se nadam, od 1. do 5. juna, mesec dana ranije, da izađemo na tržište, u odnosu na prošle godine”, rekao je Pešić.

I porodica Zorana Miloševića jedna je od većih proizvođača. Povrće gaje na više od 13 hektara, a poznati su i po brojnim inovacijama u proizvodnji, počev od savremenog klijališta do korišćenja bumbara za oprašivanje biljaka.

“Plastenici su se baš proširili ove godine, najviše je zastupljena paprika u našem kraju. Tu smo rođeni, tu ostajemo, mi imamo neku ljubav prema svom kraju, šta su nam dedovi ostavili ovde i to poštujemo i cenimo”, naveo je Milošević.

Selo Samarinovac je jedinstveno i po tome što je selo sa najviše mladih u Toplici. Da bi tako bilo i dalje, meštani očekuju pomoć države, pre svega za završetak Doma kulture, koji čekaju decenijama.

 Za projekat elektrifikacije u ovom selu država je izdvojila oko 40 miliona dinara. Ovaj proces je poljoprivrednicima bio važan zbog navodnjavanja.

Naime, jedan od važnih problema srpske poljoprivrede jeste skupo navodnjavanje. Većina onih koji su iskopali bunare i navodnjavaju, imaju visoke troškove za naftu koja pokreće pumpe. Sve ove troškove bi im znatno finansijski olakšala elektrifikacija, odnosno uvođenje struje u ovaj proces. Ovo već rade neke evropske zemlje, među kojima su lideri Holandija, Italija, Nemačka...

U Italiji, na primer, postoje kanali kroz koje protiču ogromne količine vode, koji, uz pomoć struje, dolaze do mesta gde je potrebno navodnjavanje. U Holandiji je električna energija u poljoprivredi, posebno ona koja dolazi iz obnovljivih izbora poput vetra i sunca, itekako prisutna. 

(JA/Eupravo zato/RTS)