Bolja informiranost potrošača o određenoj hrani, uključujući veću transparentnost u označavanju meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim procentom šećera i povećan sadržaj voća u džemovima, odluke su evropskih institucija koje su gotovo jednoglasno usvojene 10. aprila.

"Ove inicijative osiguraće će bolju informiranost potrošača, bolju zaštitu pčelara i potrošača od falsifikovanog meda", izjavio je Aleksander Bernhuber poslanik austrijske Evropske narodne stranke, piše Euroactiv.

Uskoro će na mešavinama meda morati da bude označena zemlja porekla i procenat svake od njih na etiketi tegle, sa tim da države članice mogu ograničiti objavljivanje na četiri najveća udela.

Prethodno je bilo manje transparentnosti, pa su stajale oznake poput "mešavina meda iz zemalja EU i zemalja izvan EU", "mešavina meda poreklom iz EU" ili "mešavina meda koji ne potiče iz EU".

Evropska unija je predstavila predlog za povećanje transparentnosti meda i drugih prehrambenih proizvoda u aprilu prošle godine, nakon što je studija pokazala da se sumnja da 46 odsto meda uvezenog u EU nije u skladu sa zakonodavstvom.

Manji udeo šećera u sokovima, više voća u džemovima

Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za proizvodima sa smanjenim šećerom, nova pravila postavljaju tri nove kategorije voćnih sokova:

  • voćni sok sa smanjenim šećerom
  • voćni sok sa smanjenim šećerom iz koncentrata
  • i koncentrovani voćni sok sa smanjenim šećerom".

Subjektima u poslovanju sa hranom takođe će biti dopušteno da koriste oznaku voćni sok ako sadrži "samo prirodne šećere".

Kada je reč o voćnim džemovima, minimalan sadržaj voća biće povećan sa 350 na 450 grama po kilogramu za "obične“ i sa 450 na 500 grama za ekstra džemove.

Revidirana pravila dopuštaju i proizvodnju dehidriranih mlečnih proizvoda bez laktoze u svrhu lečenja.

(EUpravo Zato/Euractiv)