Četiri javna poziva otvorena su za poljoprivrednike koji žele da započnu ili unaprede svoju proizvodnju, u okviru regionalne mreže koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT).

U Srbiji će ovaj program u naredne dve godine voditi NALED.

Cilj programa je da se ubrzaju inovacije u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, kao i da se potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, NALED će raditi na umrežavanju nauke i privrede i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice, koji žele da realizuju svoje ideje i inovacije u domenu poljoprivrede. Posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-ap scene.

"Drago nam je što nas je EIT, kao najveća svetska zajednica za inovacije u hrani, prepoznao kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio priliku da unapredimo znanja i mogućnosti koje imamo. Predstavljaćemo Srbiju u regionalnoj mreži Food habova. Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje", kazao je menadžer za regulatornu reformu u NALED- u Todo Terzić.

O kojim programima se radi?

Pozivaju se svi inovatori, istraživači i preduzetnici da se prijave za programe podrške koji su otvoreni, a tokom celog procesa mogu da računaju na stručnu pomoć.

"Svi koji budu želeli moći će da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će im omogućiti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje", navodi se.

  • EIT Jumpstarter namenjen je timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju;
  • Sales Booster pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope;
  • Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija;
  • Program Test Farms namenjen je za startape i pojedince koji imaju revolucionarne agrotehnološke proizvode i usluge. Rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom, radi provere i njihove validacije.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u NALED-u.

(N.P/EUpravo Zato/Agroklub)