Goveda rase Kijanina su krupna i visoka, jedu istu hranu kao i simentalske rase, ali su znatno mesnatija od njih.

Draža Janković čije je gazdinstvo uvezlo 9 grla ove rase kaže da nisu imali toliko iskustva, uopšte sa govedarstvom.

"Ali sada što vidimo, nisu uopšte toliko zahtevne. U Italiji, to je bila paša. Mi planiramo, pre svega će biti koncentrovani deo. Umatičene su. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinu ih je upisala u registar u Srbiji, tako da su i zvanično na spisku rasa u Srbiji", kaže Janković.
Kako navodi, do zaštićene italijanske vrste nije lako doći, pa je procedura oko uvoza trajala dve godine.

Kaže da se ova rasa goveda se koristi isključivo za proizvonju mesa i to jako kvalitetnog.
"Najviše se koriste stekovi po ekskluzivnim restoranima. Meso je nešto skuplje od klasičnih goveda. Nadamo se plasmanu i u Srbiji. Prvi put se sreće na našim prostorima", pojašnjava ovaj domaćin.

Posle karantina od mesec dana, goveda će ići na pašu.

Zoran Kozlina iz PSSS Šabac kaže da je izuzetno visok radman od 65%, kao i da se meso ove rase smatra posebno kvalitetnim.

"Ima posebnu cenu zbog toga. Inače, ona se gaji kao i sve druge tovne rase. Pre svega se gaji na paši, ili se dohranjuje na paši i u ispustima. Ne zahteva nikakve posebne uslove smeštaja. Velika je razlika u odnosu na simentalca, ženke dosežu težinu 600 do 800 kg, a bikovi 800 do 1.100 kg. Najbolje se prodaju tovna junad od 16 meseci kada su u težni 650-700 kg", ističe Kozlina.

Uvezena goveda su različite starosti. Četiri krave su steone, a plan gazdinstva Janković je da u Italiji kupe još nekoliko grla.

Ukoliko se bavite poljoprivrednom proizvodnjom, a imate dobre ideje za unapređenje poslovanja, podršku možete ostvariti posredstvom IPARD fonda EU.

IPARD program je dobro poznat poljoprivrednicima u Srbiji, jer je do sada oko 1.300 poljoprivrednika iskoristilo je bespovratna sredstva koja EU dodeljuje za unapređenje ruralnog razvoja.

Prvi korak je da kontaktirate podršku čiji kontakt možete pronaći na zvaničnom sajtu ovog fonda.

Za sredstva u okviru IPARD III programa mogu da konkurišu fizička lica, odnosno građani Srbije koji imaju poljoprivredna gazdinstva, zatim preduzetnici, zadruga i pravna lica, kao i mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Sektori koji su u fokusu su žitarice, uljarice i industrijsko bilje, potom voće i povrće, meso, mleko, jaja, grožđe i riba.

(M.A./EUpravo zato/eKapija)