Centralna banka Evropske unije - Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija su u sredu saopštile da Bugarska neće uspeti da se pridruži evrozoni početkom naredne godine, a ni Rumunija nije bliže članstvu, kako prenosi Financial Times.

ECB i Komisija su naveli da su ove dve zemlje, koje su među najsiromašnijim članicama EU, imale preveliku inflaciju u poređenju sa ostatkom bloka. Takođe su izrazile sumnje u sposobnost njihovih institucija da se bore protiv korupcije i pranja novca.

Obe zemlje žele da slede Hrvatsku, koja je postala dvadeseta članica evrozone početkom 2023. godine.

Bugarska je najbliža ispunjavanju uslova, jer je godinama vezivala svoju valutu lev za evro, dozvolila ECB nadzor nad svojim najvećim bankama i održavala relativno nizak nivo duga i budžetskog deficita. Da je ispunila potrebne uslove, Bugarska bi mogla da usvoji evro početkom 2025. godine.

Bugarska ispunila sve kriterijume, osim jednog

U proceni Komisije o spremnosti šest zemalja EU za pridruživanje monetarnoj uniji, Bugarska je ispunila sve kriterijume osim smanjenja inflacije na nivoe EU.

Inflacija u Bugarskoj je u proseku iznosila 5,1 odsto u godini do maja, što je pad sa 5,9 odsto godinu dana ranije, ali i dalje znatno iznad maksimalnog praga od 3,3 odsto u odnosu na druge članice EU, saopštila je ECB.

Iako je ishod procene bio očekivan, prethodna bugarska vlada se nadala da će EU pokazati popustljivost s obzirom na to da se očekuje da Sofija ispuni kriterijum stabilnosti cena kasnije ove godine. Umesto toga, EK se složila daponovo proceni pogodnost zemlje za pridruživanje evru na zahtev Bugarske, umesto da čeka sledeću redovnu reviziju za dve godine.

Ostale četiri zemlje koje su ocenjene - Poljska, Češka, Mađarska i Švedska - takođe su imale inflaciju iznad potrebnog nivoa za pridruživanje evru, a sve osim Švedske su prekršile fiskalna pravila EU. Međutim, ove zemlje ne traže članstvo u evrozoni.

(JA/EUpravo zato)