Ovo je smanjenje u odnosu na martovski broj, koji je takođe iznosio 6,5% a takav nivo zabeležen je i tokom pet prethodnih meseci. 

Broj ljudi bez posla pao je za 100.000 u odnosu na prethodni mesec na broj od 10,998 miliona. Stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina takođe je u aprilu pala na 14,1%, u mesecu iza ona je iznosila 14,3 posto.

Španija je i dalje na vrhu liste stope nezaposlenosti, sa 11,7%, dok je Francuska na drugom mestu sa 7,3% stanovništva bez posla.

Italija je imala stopu nezaposlenosti od 6,9%.

S druge strane. Nemačka je imala najnižu stopu nezaposlenosti, koja je iznosila 3,2%.

Procenat žena bez posla u EU u aprilu 2024. bio je 6,3%, što je bio blagi pad sa 6,4% u martu. S druge strane, procenat nezaposlenih muškaraca u aprilu je ostao isti kao i u martu i iznosi 5,7%.

U evrozoni je procenat žena bez posla iznosio 6,7%, što je pad sa 6,9% u martu, dok je kod muškaraca bio 6,1%, što je isto kao u martu.

Češka narodna banka je u izveštaju navela da je nedavni pad stope nezaposlenosti na trenutne istorijske minimume u evrozoni uglavnom posledica značajnog poboljšanja situacije u Grčkoj, a posebno u Španiji, zemljama sa velikom populacijom.

"Pre deset godina nezaposlenost je bila više od 25 odsto u obe ove zemlje. Od tada, međutim, nezaposlenost u ovim zemljama je u stalnom i značajnom padu (osim male pauze na početku pandemije COVID-a)", navodi se u izveštaju.

Da li bi pad nezaposlenosti mogao da ukaže na bolje dane u Evropi?

Ova sve manja stopa nezaposlenosti mogla bi biti dobra vest za Evropu, koja se bori sa višom inflacijom i kamatnim stopama, kao i sa ekonomskom i geopolitičkom neizvesnošću zbog tekućeg rata između Rusije i Ukrajine i posledičnim rastom cena energenata.

U maju je ekonomsko raspoloženje evrozone poraslo na 96 poena, što je najviše u poslednja četiri meseca, prema podacima Evropske komisije.

Ovo je bilo malo iznad aprilskih 95,6, međutim, i dalje je promašilo očekivanja analitičara od 96,2.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)