Iako širom sveta postoje planovi da se uvede radna nedelja od četiri dana, Grci odlaze korak dalje i od 1. jula uvode šestodnevnu radnu nedelju.

Prema novom Zakonu o radu, radnici u privatnom sektoru će raditi 6 dana nedeljno, odnosno, 48 sati.

Određeni industrijski pogoni, kao i preduzeća koja nude usluge 24/7 mogu da produže radnu nedelju tako da ne traje "samo" pet dana. Međutim, nova pravila se ne odnose na ugostitelje i turističke radnike.

Izmene zakona su odobrene prošlog septembra nakon problema u proizvodnji u toj zemlji, zbog čega je veliki broj radnika morao da radi prekovremeno, a često nisu za to bili plaćeni.

Zvaničnici su takođe istakli da zbog smanjivanja broja stanovnika nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

Vlasti su napomenile da novi zakon unosi direktive EU u grčko zakonodavstvo i da će se njime, zapravo, pojačati zaposlenost.

Radnici koji budu radili više će biti plaćeni dodatnih 40 odsto ili 115 odsto za rad prazničnim danima.

Poslodavci koji prihvate nedelju od 48 radnih sati će morati zaposlene da obaveste najmanje 24 sata pre početka smene. Osim dodatnih osam sati, bilo koji dalji prekovremeni rad nije dozvoljen.

Novi radnici će moći da imaju probni rad od 6 meseci, ali i rizik da u prvoj godini rada budu otpušteni bez ikakve kompenzacije.

Takođe, poslodavac koji spreči radnike da idu na posao tokom štrajkova će biti novčano kažnjen.

Novi Zakon o radu u Grčkoj stvara "varvarske uslove"

Opozicija i trgovački sindikati su nova pravila dočekali na nož. Uoči usvajanja zakona, zaposleni javne uprave, poput prosvetara, doktora ili radnika saobraćajnih preduzeća su napustili radna mesta u znak protesta rekavši da se stvaraju "varvarski uslovi".

Iako je radna nedelja od 40 sati i dalje na snazi, poslodavcima je dozvoljeno da od zaposlenih zahtevaju da rade dva neplaćena sata u zamenu za više slobodnog vremena.

U teoriji, nova pravila bi trebalo da funkcionišu na dobrovoljnoj bazi. Međutim, u praksi to nije baš tako jer su radnici primorani da rade duže bez ikakve naknade.

Kritičari kažu da će novi zakon odomaćiti šestodnevnu radnu nedelju pošto su inspekcije rada u Grčkoj "praktično nepostojeće". Sindikati smatraju da zakon razblažuje uobičajenu radnu nedelju od osam radnih sati dnevno, pet dana u nedelji.

Građevinski radnici rade na konstrukciji i izgradnji zgrade.
Anna Watson / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Nova pravila nalažu 13 radnih sati dnevno i 78 sati nedeljno, ukidaju se pauze i vikendi", naveli su iz Unije trgovačke mornarice.

Grci već rade više nego, recimo, Amerikanci i većina Evropljana. Prema podacima OECD, Grci su u proseku 2022. godine radili 1.886 sati u odnosu na 1.811 sati u SAD ili 1.571 čas u Evropskoj uniji.

A šta je sa radnom nedeljom od 4 dana?

Sa druge strane, mnoge zemlje eksperimentišu sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

Pojedina istraživanja pokazuju da četiri radna dana mogu da smanje stres, poboljšaju odnos između privatnog i poslovnog života i pojačaju sreću kod zaposlenih. To dalje poboljšava zdravlje i sveukupno blagostanje.

Smatra se i da skraćena radna nedelja povećava produktivnost, pošto bi radnici obavili više posla za manje vremena.

Takođe, poslodavci bi na taj način mogli da privuku potencijalne radnike jer bi signalizirali da žele da uspostave što bolji balans između posla i privatnog života.

Kompanije na Islandu, u Irskoj ili Španiji su probale četvorodnevnu radnu nedelju, a rezultati su uglavnom pokazali da su radnici manje izgarali na poslu i da nisu bili toliko pod stresom.

(EUpravo Zato/Greek Reporter)