U vremenima hitne potrebe, ne može se dovoljno naglasiti efikasnost moderne, dobro opremljene i udobne Hitne pomoći. Dovođenje ove ključne ustanove u optimalno stanje od suštinskog je značaja za dobrobit svih građana.

Zavod za urgentnu medicinu Beograd (Hitna pomoć), biće rekonstruisan zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat će obuhvatiti radove na poboljšanju energetske efikasnosti, kao i dogradnju i proširenje postojećih objekata za dodatnih 8000m 2 .

foto_EUIC_rekonstrukcija_Hitne_pomoci_4_min (1).jpg
EU za tebe/Delegacija EU u Srbiji 

Mere za poboljšanje energetske efikasnosti uključuju toplotnu izolaciju, poboljšane sisteme grejanja, ventilacije i hlađenja, što će rezultirati većim komforom za korisnike usluga Zavoda.

Pored toga će biti uvedeni energetski efikasni sistemi osvetljenja.

Primena mera energetske efikasnosti doneće uštedu energije od 50 odsto i smanjenje emisije CO2 od 30 odsto.

Iznos sredstava

Ukupna investicija: 15 miliona evra
Bespovratna sredstva: EU sredstva u iznosu od 10 miliona evra
Zajam: sredstva EBRD-a u iznosu od 5 miliona evra

Ugovor o grantu i tender za radove na rekonstrukciji objavljeni su u maju 2023. Prema najavama, radovi bi trebalo da počnu u aprilu 2024, a završetak se očekuje u aprilu 2026.godine.

Zavod za urgentnu medicinu Beograd se nalazi u blizini autoputa E75 koji prolazi kroz Beograd, u blizini Mostarske petlje, istočno od mosta Gazela. Sastoji se od tri bloka, A, B i C koji su izgrađeni 1957. godine (Blok C je izgrađen 1970. godine). Objekat se prostire na 4.000 m2 površine i do sada nije renoviran.

Osnovna namena Zavoda je pružanje hitne medicinske pomoći, prevoz pacijenata na hemodijalizu i sanitetski prevoz za više od 1.600.000 stanovnika koji žive u 11 opština grada Beograda, na površini od oko 1 500 km2, a Zavod pruža skoro milion zdravstvenih usluga godišnje.

EU i EBRD za energetsku efikasnost u Beogradu

Rekonstrukcija i proširenje kapaciteta Zavoda za urgentnu medicinu u Beogradu deo je veće inicijative koja podrazumeva poboljšanje energetske efikasnosti u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama grada.

EU podržava napore grada kroz obezbeđivanje dodatnih bespovratnih sredstava u iznosu od 4,5 miliona evra za rekonstrukciju zgrada i izgradnju kapaciteta gradskih sekretarijata za upravljanje energetskom efikasnošću u javnim zgradama u Beogradu.

Ove zgrade doprinose značajnim energetskim gubicima, ali takođe imaju i veliki potencijal za mnogo bolji energetski učinak.

Podrška EU energetskom i zdravstvenom sektoru Srbije

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

EU trenutno podržava renoviranje najveće bolnice u Srbiji i regionu - VMA, kao i izgradnju bolnice Tiršova 2.

Od 2000. godine do danas, donacije Evropske unije za zdravstveni sektor u Srbiji dostigle su više od 320 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je dodatnih 250 miliona evra kroz preferencijalne zajmove.

EU je tokom pandemije KOVIDA-19 opredelila 77 miliona evra za zdravstveni sistem Srbije.

Inauguraciji projekta rekonstrukcije beogradske Hitne pomoći koja je održana 15. marta prisustvovali su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, i ambasador EU u Republici Srbiji Emanuele Žiofre.

(M.A./EUpravo zato/EUinfo mreža)