Renoviranje je podržano bespovratnim sredstvima EU i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) a učiniće da rad bolnice teče nesmetano, uštedeće energiju i vodu, a samim tim i dugoročno smanjiti troškove održavanja.

Pored toga, biće poboljšano radno okruženje za medicinsko osoblje, kao i celokupan komfor pacijenata.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je kazao je prošle godine da se zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU od 5,2 miliona evra priprema rekonstrukcija Vojnomedincke akdemije u Beogradu.

„Ta rekostrukcija se priprema zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU u vrednosti od 5,2 miliona evra i uskoro ćemo iz pripremne faze preći u realizaciju za koju je obezbeđena investicija od 100 miliona evra koja će pomoći da se unapredi energetska efikasnost najveće bolnice u regionu", kazao je on.

Do kraja godine biće završena kompletna priprema za celokupno renoviranje zgrade VMA, najavio je u januaru ove godine Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA.

"To je ogroman projekat i dogovoreno je da će se krajem ove ili početkom iduće godine krenuti sa radovima", rekao je Vukosavljević.

EU podržava ovaj projekat kroz bespovratna sredstva za pružanje tehničke pomoći u iznosu od 5 miliona evra preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), sa rokom završetka planiranim za 2025. godinu.

Smatra se da je projekat naročito složen jer se rad bolnice mora održavati bez prekida tokom čitave faze rekonstrukcije.

Zgrada bolnice je u funkciji od 1982. godine, a bolnička zgrada i tehnička oprema su zastareli i ne zadovoljavaju postojeće standarde energetske efikasnosti.

Radovi na rekonstrukciji podrazumevaju postavljanje nove izolacije, sanaciju krova, remont spoljne fasade i prozora, kao i izgradnju novih prostorija i sanitarnih čvorova. Takođe će biti zamenjeni sistem grejanja i hlađenja kao i električne instalacije.

VMA je najveća bolnica u Srbiji i jedna od najvećih u Evropi. Povezan je a sa Univerzitetom u Beogradu i smatra se vodećom ustanovom za medicinska istraživanja zbog svojih visokih medicinskih/tehnoloških standarda.

VMA ima 17 operacionih sala i više od 6.000 soba. Više od 1.200 kreveta raspoređeno je na 15 spratova i na površini od preko 180.000 m2.

U ovoj bolnici se svake godine obavi preko 25.000 operacija, a više od 400.000 pacijenata dobija ambulantnu medicinsku negu.

Kao i kod mnogih zgrada u Srbiji, energetski bilans VMA u sadašnjem stanju nije naročito povoljan. Fond zgrada na Zapadnom Balkanu generalno je veoma star, jer je velika većina zgrada izgrađena pre više od 50 godina.

Shodno tome, ukupan energetski intenzitet je četiri puta veći, a emisija CO2 šest puta veća od proseka zemalja članica EU. Samoj VMA je potrebno oko duplo više struje u poređenju sa nemačkom bolnicom srednje veličine, 2,5 puta više toplote i 5 puta više vode.

Efekat uštede je veliki jer bolnice rade 24 sata dnevno, tokom cele godine.

Modernizacija drugih javnih zgrada u Srbiji je već više nego prepolovila potrošnju energije, što se može očekivati i za VMA.

(M.A./EUpravo zato)