Prema tom izveštaju, Austrija je prva zemlja u Evropi po zdravlju žena, na trećem mestu na globalnom indeksu.

Zemlja je 2017. godine pokrenula akcioni plan sa 40 mera usmeren posebno na zdravlje žena.

Nemačka, Danska, Poljska i Češka bile su ostale zemlje EU među 10 najboljih u svetu po pitanju zdravlja žena.

Ovo je treća godina da kompanija "Hologic" objavljuje Indeks zdravlja žena.

Istraživanje sprovedeno sa više od 147.000 učesnika iz 143 zemlje i teritorije. Podaci su prikupljeni 2022. a analizirani prošle godine.

Indeks uzima u obzir kriterijume kao što su pristup zdravstvenoj zaštiti, emocionalno zdravlje i sigurnost ishrane.

Sve u svemu, izveštaj je otkrio da je zdravlje žena, međutim, u "vanrednom stanju", sa sveukupnom ocenom da „žene danas nisu ništa bolje nego što su bile u prvoj godini istraživanja, sprovedenog 2020. na vrhuncu pandemije COVID-19".

Zabrinjavajuća statistika je pokazala da jedna od četiri žene ima zdravstvene probleme koji ih sprečavaju da obavljaju normalne, uobičajene aktivnosti.

Gde se nalaze evropske zemlje na globalnom indeksu zdravlja žena?

Žene u Velikoj Britaniji su izjavile da se osećaju tužnije, ljutije i pod stresom u poređenju sa ženama u EU, pokazalo je ovo istraživanje.

Prema tim podacima, 32 odsto Britanki izjavilo je da se oseća potišteno, u poređenju sa 26 odsto žena u EU. Nekih 39 odsto se osećalo pod stresom prethodnog dana, dok je procenat žena iz zemalja EU bio 34 odsto.

„Moramo da napravimo veliki pomak u Velikoj Britaniji, kada je u pitanju preventivna zdravstvena zaštita žena", rekla je Dženet Lindzi, izvršna direktorka "Vellbeing of Vomen", za Euronews Health.

„Još uvek postoji veliki jaz u zdravlju između polova. Mislim da je zdravstvena zaštita žena i devojčica već dugo bila na manje važnom mestu", dodala je ona.

Velika Britanija je rangirana na 37. mestu od 143 zemlje uključene u indeks.

Preventivna zdravstvena zaštita za borbu protiv „velikih ubica"

Izveštaj je naglasio da je skoro polovina žena u EU imala preglede krvnog pritiska u poslednjih 12 meseci, dok jedna od pet žena kaže da je testirana na rak.

Što se tiče dijabetesa, 24 procenta žena je prijavilo da su u istom periodu testirane na dijabetes. Rezultati u Velikoj Britaniji su skoro jednaki.

Manje od jedne - od deset žena je testirano na polno prenosive bolesti ili infekcije koje su faktori rizika za HIV, rak i neplodnost. Za Veliku Britaniju, to je bila jedna od dvadeset.

„Kada je reč o borbi protiv velikih ubica, poput srčanih bolesti, demencije ili dijabetesa, koje mogu biti dugotrajno iscrpljujuće, jako je važno da žene i devojke imaju pristup pregledima i skriningu", rekla je Lindzi, dodajući da bi pažnja posvećena zdravlju žena bila korisna i za ekonomiju i društvo.

Šta može da se uradi?

„Moramo se pobrinuti da trošimo mnogo više na istraživanja u oblasti ženskog zdravlja, da usmerimo novac ka inovacijama u dijagnozi i prevenciji, kao i u lečenju", rekla je ona.

Sve se više ukazuje potreba za dodatna istraživanja i resurse posvećene specifičnim zdravstvenim problemima žena kao što su menstruacija ili menopauza.

Ipak, femtech, tehnologija koja se bavi zdravljem žena, privukla je samo dva procenta rizičnih sredstava dodijeljenih za celu zdravstvenu industriju, prema tvrdnji konsultantske kompanije "Deloitte".

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)