Veštačka inteligencija zalazi u sve više segmenata naših života, a algoritmi obećavaju da mogu poboljšati tačnost i brzinu rada radiologa.

Sa pravom se onda postavilo pitanje - može li AI da zameni ove doktore ili da im olakša posao.

"Pojedine tehnike AI su veoma dobre. Iskreno, smatram da bi već trebalo da ih koristimo. Zašto bismo te informacije samo ostavili da sede na stolu?", smatra doktor Ronald Samers, radiolog i istraživač veštačke inteligencije na Nacionalnom institutu zdravlja u Merilendu, preneo je Euronews.

Programi AI nisu široko prihvaćeni

Samersova laboratorija je razvila programe za obradu slika koji mogu da detektuju rak debelog creva, osteoporozu, dijabetes i druga zdravstvena stanja.

Međutim, nisu široko prihvaćeni što on pripisuje "kulturi medicine".

Iako radiolozi koriste kompjutere u analizi snimaka još od devedesetih godina prošlog veka, veštačka inteligencija odlazi korak dalje i nudi moguće dijagnoze, pa čak pruža i izveštaje na osnovu saznanja.

Algoritmi se obučavaju na milionima rendgenskih snimaka i drugih prikaza prikupljenih iz bolnica.

Američki regulatori su dali zeleno svetlo za više od 700 algoritama veštačke inteligencije kako bi pomogli doktorima, a 75 procenata bi se koristilo upravo u radiologiji. Ipak, u praksi se ova tehnologija koristi samo u dva procenta.

Skepticizam

Radiolozi su i dalje prilično skeptični kada je reč o programima AI iz više razloga, uključujući ograničena testiranja, manjak transparentnosti o tome kako zaista funkcionišu i pitanja o demografskoj strukturi pacijenata na čijim nalazima se AI obučavala.

"Ukoliko ne znamo na kojim slučajevima je AI testirana i da li su ti slučajevi slični pacijentima koje uslužujemo u našoj praksi, svi se onda pitaju da li će to uopšte biti uspešno", rekao je dr Kurtis Langloc, radiolog koji vodi Istraživački centar AI pri Univerzitetu Satanford.

Evropski regulatori su 2022. odobrili prvi potpuno automatski softver koji pregleda i piše izveštaje o rendgenskim snimcima grudnog koša koji izgledaju normalno i zdravo.

Potreba za ovom tehnologijom u Evropi je velika, a pojedine bolnice se zbog manjka radiologa suočavaju sa višemesečnim kašnjenjima u snimanjima.

Stručnjaci smatraju da bi AI mogla da radi poput autopilota u avionima, obavljajući važne navigacione funkcije, ali uvek pod nadzorom čoveka.

(EUpravo Zato/Euronews)