Evropska nedelja imunizacije obeležava se tokom treće nedelje aprila. Sa ciljem da ukaže na značaj vakcinacije kao prevencije mnogih bolesti, u svim zemljama koje je obeležavaju organizuju se različite aktivnosti.

Evropski region Svetske zdravstvene organizacije obeležava Evropsku nedelju imunizacije (ENI 2024) od 21. do 27. aprila, i promoviše svest o značaju imunizacije u prevenciji bolesti i zaštiti života.

Ovogodišnja Evropska nedelja imunizacije ima poseban značaj jer se poklapa sa 50. godišnjicom Proširenog programa imunizacije (Expanded Programme on Immunization - EPI).

Zato će ovogodišnja kampanja istaći izuzetna dostignuća Proširenog programa imunizacije u poslednjih 5 decenija jer upravo, ona je mnoge generacije zaštitila od ozbiljnih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom.

Kao i uvek, fokus će biti i na naglasku hitne potrebe da se postigne visok i održiv obuhvat vakcinacijom u svakoj zajednici kako bi se sprečilo izbijanje ovih bolesti u sadašnjem trenutku, ali i u budućnosti.

Ovogodišnje aktivnosti će naglasiti i važnost saradnje sa mladim profesionalcima i omladinskim organizacijama posvećenim promovisanju imunizacije, ulogu škola i roditelja.

Tokom Evropske nedelje imunizacije odvijaju se aktivnosti u zdravstvenim ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite i organizuju različite aktivnosti koje promovišu imunizaciju.

Vakcinacija studenata protiv HPV-a

Srbija je ove godine, simbolično, na Dan studenata, 4. aprila, u studentskim poliklinikama započela vakcinaciju studenata protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Do sada su studenti pokazali značajno interesovanje za ovaj vid zaštite, što je jako važno, imajući u vidu da u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1.100 žena, a umre njih oko 450, dok je HPV jedan od vodećih uzročnika za nastanak ove bolesti.

Imunizacije se može primiti u studentskim poliklinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Mogu da je prime svi zainteresovani studenti do 26 godina starosti i to je besplatno, a potrebno je da sa sobom ponesu overenu zdravstvenu knjižicu.

Inače, vakcina protiv HPV-a dostupna je od 2022. godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za svu decu i mlade starosti od 9 do 19 godina.

Preporučuje se da je prime i devojčice i dečaci.

Sada je RFZO oko 2.000 doza obezbedio i za studente do 26 godina.

U Srbiji svakog dana umru po dve žene od raka grlića materice

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji svakog dana umru po dve žene od raka grlića materice. Ova bolest na godišnjem nivou odnese blizu 700 života.

Na pitanje kako do povoljnije statistike, stručnjaci kažu da je put jasan - prevencija i vakcinacija.

Iako je Srbija od 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV-a o trošku države, u Srbiji je do sada vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV-a, što predstavlja veoma nizak obuhvat.

U Beogradu se nedeljno vakciniše samo jedno dete, što pokazuje da dodatno moramo da radimo na podizanju svesti građana kako bismo spasili živote.

Naša zemlja zato od januara ove godine javno objavljuje podatke o broju dece koja su vakcinisana protiv HPV, a Srbija je prva zemlja u regionu ima ovakav vid praćenja imunizacije. Podaci se objavljuju na sajtu Ministarstva zdravlja.

"Na ovaj način, Srbija se pridružuje evropskim zemljama koje su prethodnih godina razvile ovaj sistem, a u realnom vremenu ćemo znati koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji. Znaćemo gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde je manje uspešan", rekao je za Euractiv.rs, dr Goran Makunčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Vakcina besplatna, bezbedna i efikasna a odziv slab

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović ginekolog i predsednica Republičke stručne komisije za ginekologiju kaže da brojke govore više od reči.

"Ipak, bolji smo nego što smo bili u samoj promociji, ali u odzivu odgovor nije onakav kakav očekujemo. Da li ne radimo to na dobar način? Da li na neki drugi način treba naše pacijentkinje obavezati da su dužne da se jave na preventivni skrining pregled? A opet sa druge strane, kroz njihov skrining pregled informisati ih o tome da njihovu decu treba blagovremeno vakcinisati. Jer ukoliko bi obuhvat vakcinacijom bio veći, u perspektivi za 15-20 godina možda bi i ti skrining pregledi sa jednom godišnje ili jednom u tri godine bili jednom u pet ili šest godina, pa bi i komfor života bio bolji, a procenat malignih obolenja svakako manji", pojasnila je profesorka Mitrović Jovanović.

Ko može da primi vakcinu protiv HPV-a?

Lekari ističu da je vakcina protiv HPV-a bezbedna, i preporučuju je svima, i devojčicama i dečacima.

Ipak, kako kažu, veći efekat ima kod osoba koje nisu stupile u seksualne odnose. U principu mogu svi da je prime, osim osoba koje imaju određene imunološke slabosti, koje imaju aktivnu infekciju sa povišenom temperaturom ili su na imunosupresivnoj terapiji.

Vakcina se prima u tri doze - druga doza nakon dva meseca, a treća šest meseci od datuma prve doze.

Evropa i mi

"Ako se poredimo sa Severnom ili Zapadnom Evropom možemo da poredimo mnogo više u smislu sveobuhvatnosti skrininga kao sekundarne mere prevencije, ali i uvođenja HPV tipizacije kod žena u prevenciji. Isto tako smo daleko iza njih po rasprostranjenosti nama sada dostupne HPV vakcine. U tom pogledu smo još gori, s obzirom na mali procenat obuhvata vakcinacijom", kazala je profesorka Mitrović Jovanović.

Zbog svega ovoga jako je važno da shvatimo značaj vakcinacije i da vakcinišemo svoju decu na vreme. 

(M.A./EUpravo zato/Euractiv.rs)