Kada govorimo o najboljim mestima za surfere, bilo da je u pitanju jedrenje na dasci ili kajtsurf (relativno nov ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vetra glisirao na dasci), možda prvo pomislite na jug ili zapad Evrope, ali ćete meku ovih sportova naći u Danskoj, tačnije u malom ribarskom selu u sever zemlje – Klitmoler.

Evropski raj za surfere poznat je i kao “Severni Havaji” ili “Hladni Havaji” od početka devedesetih, kada su ga otkrili ljubitelji vodenih sportova. Osim Klitmolera, favorit je i nešto južniji Nr. Vorupor, u blizini Nacionalnog parka Thy, gde pešačke staze vode kroz dine, šume i obalu.

Klitmeler je jedan od evropskih gradova sa mladom populacijom – porodice sa malom decom su počele da se sele tamo jer su želeli da zameni zgrade i užurbane gradove pogledom na plavetnilo.

Danska, surfovanje
Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia 

Vremenom je grad postao bogat brojnim sadržajima i uzbudljivim mestima – pa nekada uspavana severozapadna obala Danske sada vrvi galerijama i buticima, zanatskim pekarama i kreativnim bistroima. Mnoge od njih otvorili su došljaci iz celog sveta, kao što su Južnoafrikanci, Brazilci, Australijanci i Nemci.

Ako vas put odvede na sever Evrope, na plaži Klitmeler možete pratiti svetska takmičenja u surfovanju, a oni koji tek uče da savladaju talase često borave u kampu, gde ih podučavaju profesionalci. U Klitmoleru moguće je naći prodavnice gde se prodaje oprema za surfovanje, a jedna od popularnijih je Cold Havaii Boardshop.

Oni koji se tamo zapute da surfuju, ali ipak uzmu i malo pauze od sporta, svoju radoznalost o tradiciji Klitmolera mogu da zadovolje posetom muzejima i galerijama ili da potraže suvenire na lokalnoj pijaci. Pab Stalden, kao i pivara Handpluk su neka od omiljenih mesta za piće, a ako ogladnite, možete dati šansu popularnim mestima kao što su Cafe Havgus, Kesses Hus ili Le Garage.

(JA/EUpravo zato/Punkufer)