Španija, zemlja lepih plaža, siesta i ukusne sangrije. Teško da su potrebni dodatni razlozi koji bi nekoga trebalo da namame da je posete. Neki, međutim, u ovu državu idu zbog par nesvakidašnjih festivala koji se održavaju samo u Španiji i o kojima čitav svet razmišlja podeljeno. Dok su nekome zabavni, drugi neke od festivala posmatraju na negativan način: nisu saglasni sa bacanjem hrane, zlostavljanjem životinja, povređivanjem ljudi…

Tako je poslednje srede u avgustu u ovoj zemlji održan festival tokom koje je čitavog dana bacan paradajz, gde su se okupljeni kupali u paradajz sosu i gađali ovim povrćem.

Samo u Španiji postoje festivali koji uključuju dan bacanja paradajza, dan bacanja grožđa, dan prskanja vinom, veče kada skaču preko beba, a zatim festival na kojem puštaju bikove da jure ljude kroz uske ulice centra grada, u borbi za svoj život.
Top 6 festivala u Španiji

6. La Tomatina (festival bacanja paradajza)

Ovo je svetski poznati festival bacanja paradajza koji se održava poslednje srede avgusta svake godine, ove godine je to bilo u sredu (28. avgust) u valensijskom gradu Bunjol, samo 30 kilometara od Sredozemnog mora. Hiljade učesnika koristi kamione prepunjene prezrelim paradajzom kao oružje da svoje prijatelje i strance gađaju njime.

Tek nedavno je grad počeo da naplaćuje ulaznicu, pa sada za ovaj festival mora da se plati karta koja je ove godine iznosila 15 evra. Festival takođe nudi i opcije prevoza, pa je tako najskuplja ona u kojoj učestvuješ u festivalu a putuješ iz Malage platiti u paketu 115 evra. Učesnicima se savetuje da ponesu zaštitne naočare i rezervnu odeću, jer kako se ističe, ništa gore od kiselog paradajza u oku!

Španija, festival
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia 

5. Bitka za vino (Vodena bitka, ali s vinom!)

Bitke obično nisu zabavne, ali to nije slučaj sa ovom: do 6000 litara vina se besplatno deli lokalnim selima da organizuju vodenu bitku – ali sa vinom! Ovo dakle nije bitka u ispijanju vina, već je ono zapravo municija! Ovo je bitka bez pobednika i gubitnika, gde učesnici bacaju vino jedni na druge; koristeći balone za vino, pa čak i pumpe za prskanje da natapaju protivnike sa hiljadama litara vina. Posle bitke, svi se okupljaju na jutarnjoj užini, a kako se bliži podne, svi se vraćaju u grad uz tradicionalnu muziku.

4. San Fermín (Trčanje s bikovima)

Festival posvećen trčanju kroz ulice Pamplone sa smrtonosnim bikovima? Samo u Španiji! San Fermín, festival koji je jednom ukrao Hemingvejevo srce, ima svoje poreklo u srednjem veku i povezan je sa tri proslave: religioznim ceremonijama, sajmovima i borbama s bikovima. U početku, fiesta San Fermín se održavala 10. oktobra, ali 1591. godine, stanovnici Pamplone, umorni od lošeg vremena u to doba godine, odlučili su da presele fiestu na jul kako bi se poklopila s vašarom. U početku je trajao dva dana i imao je govor na otvaranju, muzičare, turnir, pozorište i borbe s bikovima, ali sada traje više od nedelju dana svakog jula, i privlači ljude iz cele Španije i sveta. Karte se takođe plaćaju, a koštaju od 30 evra, pa naviše, u zavisnosti od toga koji paket odaberete.

Ovo je, inače, kontroverzan festival jer se u njemu redovno dešavaju nesreće koje završavaju i smrtnim ishodima. Takođe, neretko se pokreće i tema dobrobiti životinja koja je u ovom slučaju ugrožena.

3. La Raimà Festival (Bacanja grožđa)

Poslednjeg petka avgusta svake godine, u Pobla Del Duc, grad u Valensiji, desetine tona grožđa sorte "Grenaš" se deli među učesnicima festivala. Nekoliko kamiona se pojavljuje oko podneva u centru grada i izbacuje 40 tona lokalnog španskog grožđa “Garnacha Tintorera” u mase željnih ljudi koji zatim bacaju voće svuda!

Ovaj festival je počeo kao proslava završetka berbe grožđa za proizvodnju vina, a sada je veliki festival i proslava za lokalce i posetioce iz inostranstva.

2. El Colacho festival (Skakanje preko beba)

Iako Španija ima neke od najneobičnijih i najbizarnijih festivala u poređenju sa ostatkom sveta, nijedan se ne može meriti festivalom Skakanja preko beba, koji se svake godine održava u Castiljo de Mursia blizu Burgosa. Jedinstveni španski festival podrazumeva da se stanovnici obuku u šarene kostime i formiraju red kako bi skakali preko dušeka punog beba rođenih u proteklih 12 meseci. Ceremonija, navodno, oslobađa bebe od zlih duhova i štiti ih od bolesti.

Španija, festival
CESAR MANSO / AFP / Profimedia 

1. Santa Marta de Ribarteme (Festival bliskog susreta sa smrću)

Jedan od najbizarnijih festivala u Španiji definitivno je onaj u kojem učesnici imaju bliski susret sa smrću – doslovno. Učesnici se smeštaju u kovčege i paradiraju kroz ulice Las Nievesa u Španiji, kao deo festivala pod nazivom La Fiesta de Santa Marta de Ribarteme! Oni koji su imali susret sa smrću u protekloj godini nošeni su kroz ulice u kovčezima kako bi zahvalili Svetoj Marti, ‘zaštitnici od smrti’. Poznat na španskom kao Romería de Santa Marta de Ribarteme, ovo je jedan od najbizarnijih festivala ikada.

Španija, festival
Cristian Leyva 

(JA/EUpravo zato)