Domaćin Srpske kuće u Parizu, Danijel Nikolić, izjavio je danas da je više od 3.000 ljudi posetilo "Srpsku kuću" u Parizu za samo 24 sata.

On je opisao da je na otvaranju Srpske kuće bilo jako dirljivo, ali i kasnije kada su otvorili vrata za publiku.

"Jedna baka je ušla u polje pšenice i počela da plače, i pripadnik francuskog obezbeđenja joj je prišao i pitao je da li je dobro a ona je rekla  da su nju njeni roditelji pre više od 60 godina doveli u Francusku, da od tada nije bila u Srbiji, a sada je deo Srbije ovde ", naveo je on za Tan‌jug.

Prema njegovim rečima, kompletna priča postavke "Srpske kuće" govori o tome da postoji nešto što je vreme i što je prolazno, i nešto što je vanvremenski, kao što su koreni srpskog naroda.

Apropo održavanja Olimpijskih igara u Parizu, Nikolić kaže da je dat omaž svim sportistima koji su u bojama srpske zastave učestvovali na Olimpijskim igrama, poput Mihajla Tepalića, prvog Srbina koji je osvojio olimpijsku medalju nastupajući pod zastavom Austrougarske.

Posetioci takođe mogu da vide animaciju radova Nikole Tesle, Milutina Milankovića, kao i da se kroz jedan ispis u vremenu spomenu neki koji su se za života upisali svojim uspešnim radom u korene srpskog naroda kao što je Novak Đoković, Ivana Španović.

Nikolić kaže da je predstavljen i EXPO 2027 koji će se održati u Beogradu, a da je to "dokaz da srpski narod nikada nije odustao od ideje da svojim delanjem menja čovečanstvo na bolje".

"Kada prođemo sve te stvari, ulazimo u glavnu pozorišnu salu gde je Dušan Jovović, koji je autor izložbe, učinio paralelnu stvarnost. Kada se prođe kroz taj veliki zid na kom su ispisana imena naših sportista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama, ulazimo u centralnu pozorišnu salu", naveo je on.

Nikolić kaže da su uz pomoć Ministarstva kulture, koje je kontaktiralo sve arhive i izeje, uspeli da pribave veliki broj fotografija i drugačije prikažu veliko bogatsvo kulturnog nasleđa.

"Arhiv Jugolsavije je podelio veliki broj fotografija vezan za Olimpijske igre. Mi smo uzeli taj materijal, skenirali ga u jako visokoj rezoluciji i on će se nadalje koristiti ne samo za ovu potrebu, već i za druge", poručio je on.

U "Srpskoj kući" se takođe nalazi i izvanredna gastronomska ponuda.

Nikolić kaže da najbolji mladi kuvari iz Srbije koji su osvojili medalje na kuvarskoj olimpijadi u Štutgartu, spremaju najpoznatija srpska jela kao što je zlatiborska komplet lepinja, ćevape, leskovačku mućkalicu, gibanicum proju, suvu pitu sa orasima

"U svako jelo dodali nešto novo i drugačije. Rešili smo da ćevape malo aromatizujemo te su ih začinili sa pravim svežim fruškogorskim tarufima. Juče se više od tri sata čekalo da se uđe u Srpsku kuću, kao i u restoran", istakao je Nikolić, piše Politika.

(M.A./EUpravo zato/politika.rs)