Kancelar Nemačke Olaf Šolc i 16 guvernera nemačkih saveznih država u načelu su se složili da uvedu sistem prema kojem će se migrantima pomoć isplaćivati na karticama, a ne kešom, početkom novembra, ali je vladajućoj koaliciji trebalo do prošle nedelje da izgladi nesuglasice oko toga da li je potreban poseban zakon za ovo, kao i o detaljima. Rezultirajući nacrt usvojen je velikom većinom u donjem domu parlamenta, odnosno Bundestagu.

"Možete platiti robu i usluge platnom karticom, ali je mogućnost podizanja gotovine ograničena i zavisi od specifičnih potreba", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD). Ona je rekla da je glavni razlog za uvođenje platne kartice da se onemogući prenos gotovine u inostranstvo, na primer članovima porodice ili plaćanje usluga krijumčara ljudi.

Zakon daje lokalnim vlastima slobodu da odluče o izuzećima i o tome koliko gotovine tražioci azila mogu da podignu.

Stavovi prema migracijama u Nemačkoj su ojačali jer je stigao veliki broj tražilaca azila, pored izbeglica iz Ukrajine, a lokalne vlasti su imale teškoće da pronađu smeštaj.

Broj ljudi koji su podneli zahtev za azil u Nemačkoj prošle godine porastao je na više od 350.000, što je povećanje od nešto više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije. Najveći broj tražilaca azila došao je iz Sirije, a zatim iz Turske i Avganistana.

U januaru su zakonodavci odobrili zakone koji imaju za cilj da olakšaju deportaciju neuspešnih tražilaca azila.

Nemačka želi da obeshrabri dolazak izbeglica

Savezna vlada Nemačke je sa predstavnicima saveznih pokrajina dogovorila ovu meru prošle godine u nadi da će smanjenje materijalnih davanja smanjiti i motivaciju za dolazak izbeglica u Nemačku. Policijski sindikat (GdP) kritikovao je tu meru, strahujući da će izbeglice pokušati da nadoknade nedostatak gotovine vršenjem zločina.

"Finansijski pritisak na izbeglice da, recimo, šalju novac kući za medicinske potrebe članova porodice ili da naknadno plaćaju usluge krijumčarima ljudi, time neće nestati, a postoji bojazan da će pokušati da dođu do gotovine na druge načine. Ne smemo da guramo one koji su pogođeni ovim merama u zločin", rekao je predsednik GdP-a Jochen Konopke.

"Nemački novac za nemačke građane, a ne za ceo svet"

Predstavnici najveće opozicione poslaničke grupe Unije CDU/CSU glasali su protiv uvođenja platne kartice jer, po njihovom mišljenju, mere "ne idu dovoljno daleko". Demokratska unija je tražila da se mesečni iznos podizanja gotovine ograniči na 50 evra, piše hrvatski Index.

Predstavnici Alternative za Nemačku kritikovali su ovaj zakon, za koji smatraju da je još jedan dokaz da savezna vlada promoviše, a ne ograničava ilegalnu migraciju. "Za nas i dalje stoji: nemački novac za nemačke građane, a ne za ceo svet", rekao je poslanik AfD Štefen Janih, navodi ovaj portal.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je prošle godine da je cilj njegove vlade smanjenje "neregularnih migracija” i povećanje broja deportacija.

(JA/EUpravo zato/Index)