Moderno vreme i ubrzane klimatske promene izazvane delovanjem ljudi zahtevaju drugačiji stil života, samim tim i putovanja. Brinuti o okolini u svakom pogledu više nije samo pitanje toga da li neko prati trendove, već i potreba, kako bi i buduće generacije imale priliku da dožive nezaboravne trenutke o kojima će pričati.

Sasvim je jednostavno pridržavati se pravila "u skladu sa prirodom". Jedna od zemalja u Evropi, a i čitavom svetu, koja ima toliko toga da ponudi kada je ova tema i turizam u pitanju, jeste svakako Nemačka.

Kosmopolitski gradovi, predeli sa zaštićenom prirodom i inovativni duh koji krasi ovu destinaciju ima sve ono što je potrebno da se doživi nezaboravno iskustvo. Mnogi ugostitelji i destinacije u Nemačkoj su posvećeni cilju održivosti i razvijaju sve veći broj ponuda za uštedu resursa koje ne štete životnoj sredini, ali i ono što je jako bitno pružaju potpuni ugođaj njihovim gostima.

Inovativni održivi gradovi

Da bi ste shvatili posvećenost ovom cilju, onda treba da znate kako je prva svetska PlusEnergyHouse otvorena u Frajburgu 1994. godine. Od tog trenutka pa nadalje nemački gradovi i njihova ponuda se konstantno razvija u skladu sa potrebama.

Čitave četvrti se projektuju u skladu sa idejom svesti o klimatskoj koegzistenciji, ali u isto vreme se brine i o očuvanju kulturnog nasleđa.

Šetajte ulicama u potrazi za umetničkim delima, vozite bicikl šumskim stazama ili se usudite na to da doživite drugačije iskustvo, istražujući sve što Nemačka ima da ponudi dok veslate nekom od njenih brojnih reka.

Održivi prirodni pejzaži - jedinstveni i dobro zaštićeni

Dok većina razmišlja o Nemačkoj, prva pomisao jesu veliki gradovi poput Berlina, Drezdena, Minhena ili Hamburga. Često i neki od dvoraca, poput Hoencolerna, Šverina ili Hohenšvangaua koji imamo prilike da vidimo u uvodnim špicama Diznijevih animiranih filmova.

Ipak, većini je nepoznato da jednu trećinu Nemačke čine zaštićeni prirodni pejzaži: 16 nacionalnih parkova, 16 rezervata biosfere i više od 100 parkova prirode. Svi oni su primer kako se prirodne lepote mogu zaštiti, a njihov biodiverzitet sačuvati za budućnost.

Otkrijte netaknute šume, spektakularne stenovite predele i usamljene planinske vrhove. U ovome vam mogu pomoći kvalifikovani vodiči, koji će vam otkriti najfascinatnije činjenice o prirodi koja vas okružuje, a za koje niste mogli da čujete ili pročitate na internetu.

Dodatni savet: većina prirodnih predela je dostupna autobusom ili vozom.

Saksonska Švajcarska - prirodno nacionalnio blago u dolini reke Elbe

Jedan od takvih predela je i Saksonska Švajcarska, sa oko 1.000 krečnjačkih vrhova koji podsećaju na scene iz filmova fantastike, dok ih razbacani oblaci nadvisuju i zaklanjaju pogled ka nekoj od brojnih tvrđava.

Interesantna činjenica je da neki od tih vrhova nikada nisu osvojeni, zbog čega privlače alpiniste iz svih delova sveta.

Pejzaž upotpunjuje reka Elba koja svojim tokom vijuga kroz moćne planine, klisure i doline, ostavljajući utisak da ništa i niko ne može da je zaustavi. Stoga ne čudi da je ova destinacija jedan od pobednika saveznog takmičenja "Destinacije održivog turizma u Nemačkoj".

Održivo putovanje podrazumeva i tradicionale specijalitete

Dobrobit neke zemlje i njenih stanovnika svakako zavisi od resursa koje može da ponudi i tu dolazimo do priče da poljoprivrednici u Nemačkoj sve više rade u skladu sa organskim standardima. Ovo direktno utiče i na činjenicu da zaštite životne sredine i biodiverziteta.

Mnogi od njih prodaju neke svoje proizvode na sopstvenim farmama ili na lokalnim pijacama, što ne samo da štedi na prevozu, već i poboljšava svežinu, a time i ukus hrane. Regionalna trgovina je važna jer jača osećaj povezanosti stanovnika sa svojim regionom i svojim gradom.

S druge strane, tradicionalna, regionalna i sezonski inspirisana jela dobijaju na značaju i postaju osnova za nove, uzbudljive kreacije. Mnogi festivali koji se slave širom zemlje su posebno lep primer regionalnog timskog rada. To je prava prilika da slavite kao pravi Nemac i da spoznate lokalne ukuse.

Kada putujete u Nemačku, obavezno izaberite jedno od ekološki najprihvatljivijih prevoznih sredstava: svi međugradski vozovi Deutsche Bahn voze na 100% zelenu struju. Takođe, Deutsche Bahn vodi računa o očuvanju prirode i biodiverziteta i ozbiljno shvata svoju društvenu odgovornost. Do 2040. godine Deutsche Bahn će biti potpuno neutralan sa ugljen-dioksidom.