Svetski dan knjige uspostavljen je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a 1995. godine u Parizu. On je poznat i kao Međunarodni dan knjige i Svetski dan autorskih prava, a ima duboke korene u promovisanju čitanja, izdavaštva i poštovanja autorskih prava. U to ime vam predstavljamo naslove o Evropi i evropskim dogodovštinama koje bi trebalo da pročitate, a sa kojima možete početi već za nadolazeće praznike. Ali pre toga...

Kako je nastao praznik?

Kolevka ovog praznika je u španskoj pokrajini Kataloniji, a brojne tradicije su se održale još od srednjeg veka. Na ovaj datum, 23. aprila, u Kataloniji se proslavlja Dan Svetog Đorđa (La Diada de Sant Jordi), sveca zaštitnika pokrajine. Prema legendi, viteza po imenu Đorđe (Jordi) je proslavio čin hrabrosti ubijanjem zle aždaje koja je ugrožavala lokalno stanovništvo i spašavanjem princeze koja je trebalo da bude žrtvovana aždaji. Iz krvi koja je potekla, rodila se predivna crvena ruža koju je Đorđe poklonio princezi.

Muškarci poklanjaju ruže ženama na ovaj dan, dok one njima daruju knjige. Ruže su stara srednjovekovna tradicija, dok su pokloni u vidu knjiga osmišljeni dosta kasnije. Vlasnik jedne knjižare je 1923. godine došao na ideju da podstakne svoje kupce na poklanjanje knjiga baš na ovaj datum i tako pospeši prodaju.

Na ovaj dan je takođe preminuo slavni Migel de Servantes 1616. godine, a poznatno je da je na isti datum preminuo i Vilijam Šekspir. Ipak, valja napomenuti da su kalendari te dve zemlje tada bili različiti, pa je zapravo Šekspir umro deset dana kasnije, 3. maja prema gregorijanskom kalendaru koji se koristio u Španiji. Takođe, istaknuti peruansko-španski hroničar i pisac Inka Garsilaso de la Vega je preminuo upravo 23. aprila 1616, a brojni drugi eminentni autori su rođeni ili umrli na ovaj dan - Vladimir Nabokov, Vilijam Vordsvort, Moris Drion, Haldour Laksnes... U njihovu čast, UNESCO je odabrao ovaj datum za obeležavanja Dana knjige.

Zato vam predstavljamo nekoliko naslova koje ne bi trebalo da preskočite ako želite da saznate više o najstarijem kontinentu na svetu – Evropi. Od klasične književnosti do savremenih putopisa, ova lista ima za svakog ponešto. Zato sedite, opustite se i pripremite se za maraton.

"Soba sa pogledom" Edvard Morgan Forster

Radnja ovog klasičnog romana smeštena je u Firenci i istražuje tenzije između britanske i italijanske kulture. Pruža uvid u društvene konvencije i očekivanja tog vremenskog perioda i daje čitaocima osećaj lepote i bogatstva Italije.

"A Sunce izlazi" Ernesta Hemingveja

Hemingvejevo remek-delo se dešava u Parizu i Španiji i prati grupu američkih iseljenika dok piju, zabavljaju se i traže smisao života. Knjiga pruža prozor u svet "izgubljene generacije" i prikazuje raspoloženje Evrope posle Prvog svetskog rata.

"Naivčine u inostranstvu" Marka Tvena

Tvenov duhoviti putopis prati njegovo putovanje po Evropi sredinom 1800-ih. Knjiga pruža pogled na Evropu u vreme velikih promena i preokreta, kao i na Tvenova duhovita zapažanja i kritike evropske kulture.

"Dnevnik Ane Frank"

Radnja ovog moćnog memoara smeštena je u Amsterdamu tokom Drugog svetskog rata i pruža izveštaj iz prve ruke o progonu Jevreja u Evropi. To je dirljiv podsetnik na važnost tolerancije, razumevanja i potrebe da se suočimo sa nepravdom.

"Ime ruže" Umberta Eka

Ova istorijska misterija smeštena je u srednjovekovni manastir u Italiji i pruža bogato detaljno istraživanje kulture, religije i politike tog vremenskog perioda. To je fascinantan pogled na složenost srednjovekovne Evrope.

"Divljina" Šeril Strejd

Iako nije smeštena u Evropi, ovi memoari o autorkinom solo pešačenju duž staze Pacific Crest (pruža se 4.265 km od Meksika do Kanade kroz Kaliforniju, Oregon i Vašington) pružaju inspiraciju i osećaj avanture za putnike. Podstiče čitaoce da prihvate nepoznato i izazovu sebe, kvalitete koji mogu biti od neprocenjive vrednosti dok putuju Evropom.

"Alhemičar" Paula Koelja

Radnja ovog bestselera smeštena je u Španiju i govori o dečaku pastiru koji kreće na putovanje da ispuni svoje snove. To je knjiga o praćenju svog srca i pronalaženju svog pravog puta, poruka koja može biti dragocena za putnike koji žele da otkriju nova mesta i iskustva.

"Odiseja" od Homera

Ova epska pesma potiče iz stare Grčke i govori o Odisejevom putu kući iz Trojanskog rata. To je bezvremenski klasik koji pruža uvid u drevni svet i ljudsko iskustvo borbe i istrajnosti.

"Nepodnošljiva lakoća postojanja" Milana Kundere

Radnja ovog romana smeštena je u Pragu tokom sovjetske invazije 1968. godine i istražuje tenzije između slobode pojedinca i političkog ugnjetavanja. To je knjiga o ljubavi, gubitku i potrazi za smislom u složenom svetu.

"Jedi, moli, voli" Elizabet Gilbert

Ovaj memoar prati Gilbertino putovanje kroz Italiju, Indiju i Bali dok traga za ravnotežom, duhovnošću i ljubavlju. To je knjiga o ličnom rastu i moći putovanja da transformiše naše živote.

Ovih 10 knjiga nudi niz perspektiva Evrope i njene kulture, istorije i ljudi. Oni će sigurno pružiti dragocene uvide i inspiraciju svima koji planiraju da posete i istražuju kontinent.

(JA/EUpravo zato)