Među odabranim rezidencijalnim projektima širom zemalja Kreativne Evrope, odabrane su i tri organizacije iz Srbije i to: Hartefakt fondacija, strip udruženje „Biberče” i „Ansambl Studio 6".

Hartefakt fondacija usmerena je na pružanje podrške u raznovrsnim oblastima socijalnog angažovanja, umetnosti i istraživanja, za grupe i organizacije koje neguju kritičko promišljanje, naročito one koji su posvećeni temama i pristupima koji nisu dovoljno zastupljeni ili se smatraju stranim.

Udruženje ljubitelja devete umetnosti „Biberče” je nevladina organizacija iz Mišara osnovana 2013. godine sa idejom promocije strip umetnosti.

Kolektiv za promociju savremene muzike „Ansambl Studio 6" okuplja muzičare koji se aktivno bave graničnim praksama u savremenoj muzici (kompozicija-improvizacija) i zagovara kontinuiranu podršku autorkama u savremenoj muzici, kao i rodnu ravnopravnost među izvođačima na svojim godišnjim programima.

Drugi poziv Culture Moves Europe zatvoren je 16. januara 2024. godine, a za 114 odabranih organizacija izdvojeno je više od 1,8 miliona evra.

Prema odabranim projektima, 449 umetnika i kulturnih profesionalaca imaće priliku za rezidenciju.

U odnosu na prvi poziv, odabrani projekti će se održati u 35 različitih zemalja Kreativne Evrope, uključujući Martinik, jedan od najudaljenijih regiona EU, a po prvi put rezidencijalni projekti Culture Moves Europe biće održani i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Tunisu.

Vizuelna umetnost, muzika i scenska umetnost su domeni u kojima je najviše odabranih projekata, dok su teme kulturno nasleđe, dizajn i modni dizajn, književnost i arhitektura zajedno zastupljene u nešto više od 30% odabranih projekata.

Za 95% odabranih organizacija, ovo je prvi put da su dobile podršku kroz poziv Culture Moves Europe.

Odabrane organizacije imaju rok do 15. juna da potvrde imena umetnika koje pozivaju, a prvi projekti bi mogli da počnu sa realizacijom već u aprilu.

Za umetnike koji su zainteresovani za učešće u tim projektima, organizuju se onlajn match-making sesije, od kojih je jedna bila 5., a druga će biti 12.aprila, sa ciljem povezivanja sa organizacijama domaćinima. 

Trenutno je, do 31. maja 2024. godine otvoren poziv za individualnu mobilnost u okviru Culture Moves Europe poziva.

Kroz individualnu mobilnost pruža se podrška umetnicima i kulturnim profesionalcima da sprovedu projekat sa partnerom po svom izboru u drugoj zemlji Kreativne Evrope.

Poziv je otvoren za pojedince i grupe do 5 osoba, koji žele da realizuju projekte u trajanju od 7 do 60 dana za pojedince i 7 do 21 dan za grupe.

Treći poziv

Raspisan je i treći poziv Culture Moves Europe za organizaciju rezidencija i otvoren je do 15. maja 2024.

Treći poziv pruža finansijsku podršku organizacijama i umetnicima registrovanim kao pravna lica koja rade u oblastima muzike, književnosti, arhitekture, kulturnog nasleđa, dizajna i modnog dizajna, vizuelne umetnosti i scenskih umetnosti.

Pravna lica mogu biti neprofitne organizacije, nevladine organizacije, javna tela, fondacije, preduzeća, samozaposlena lica i slično.

Poziv Culture Moves Europe (Kultura pokreće Evropu) sastoji se od dva pravca finansijske podrške: individualna mobilnost (otvoren do 31. maja 2024. godine) i rezidencijalni boravak (otvoren do 15. maja 2024. godine), a kojima se pokrivaju putni troškovi, troškovi života i boravka kao i dodatni troškovi u skladu sa pojedinačnim slučajem osobe koja prima podršku i uključuje posebne mere za podsticanje zelene mobilnosti.

Poziv za organizaciju rezidencija pruža finansijsku podršku organizacijama, umetnicima/cama i profesionalcima/kama registrovanim u jednoj od 40 zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa gde je i prihvatljivo sprovođenje rezidencijalnih projekata.

Ideja je da se do 2025. godine podrži više od 1000 umetnika/ca, profesionalaca/ki i organizacija zainteresovanih za sprovođenje/učešće u rezidencijalnim projektima.

Ceo tekst poziva i uputstvo za prijavu možete pronaći OVDE

(M.A./EUpravo zato/kreativnaevropa.rs)