Regionalna vlada Ekstremadure (autonomna pokrajina) u Španiji nudi više od 15.000 evra digitalnim nomadima koji se presele na ovu teritoriju.

U pitanju je jedan od reigiona sa najmanjim brojem stanovnika u Španiji, izveštava Schengen News. Vlasti Ekstremadure izdvojile su ukupno dva miliona evra za pomoć u preseljenju ukupno 200 radnika na daljinu i digitalnih nomada na ovu teritoriju.

Ovaj region ima nekoliko pozitivnih strana kada je u pitanju život u njemu. Prema Numbeo-u, u poređenju sa Madridom, troškovi javnog prevoza i obroka u gradu ove pokrajine Badajozu su oko 30 procenata niži.

"Ekstremadura nudi visok kvalitet života. To je prirodni raj sa izuzetnom gastronomijom. Privlačenje ovih visoko kvalifikovanih profesionalaca sa međunarodnim prihodima imaće vrlo pozitivan uticaj na našu ekonomiju. Oni će podstaći lokalnu potrošnju, obogatiti regionalni talenat i stvoriti značajne mreže i mogućnosti", rekao je ministar ekonomije, zapošljavanja i digitalne transformacije, Giljermo Santamarija.

Posebno žele IT-jevce

Program digitalne vize za nomade u Ekstremaduri posebno ima cilj da privuče visoko kvalifikovane profesionalce iz IT industrije.

GetOriginalImageById (91).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Zainteresovani su dužni da rade potpuno na daljinu i onlajn, koristeći isključivo medijske i IT sisteme, kao i telekomunikacione veze ovog regiona.

Stranci koji žele da budu deo ovog programa moraju se obavezati da će zadržati posao na daljinu i živeti u Ekstremaduri najmanje dve godine.

Program digitalne vize za nomade u Ekstremaduri može biti koristan za one koji žive u inostranstvu, kao i za one koji žive u drugim oblastima Španije, pod uslovom da nisu živeli u Ekstremaduri u prethodnih šest meseci.

Uslov je da ste u Španiji legalno

Međunarodni kandidati koji žele da se prijave mogu to učiniti, ali moraju biti legalno u Španiji i posedovati strani identifikacioni broj koji se nalazi na njihovom zelenom EU sertifikatu ili ne-EU kartici.

Takođe, građani koji nisu iz EU mogu da se prijave, pod uslovom da već učestvuju u španskom programu digitalne vize za nomade.

Da bi iskoristili ovaj program, kandidati su dužni da podnesu svoje prijave elektronski. Kandidati su dužni da poseduju digitalni sertifikat ili elektronsku špansku ličnu kartu, koja im omogućava elektronsku identifikaciju.

Oni koji se sele iz drugog regiona Španije moraju da imaju originalni izveštaj Generalne blagajne socijalnog osiguranja, koji dokazuje da su ažurni sa plaćanjima socijalnog osiguranja, kao i dokument koji dokazuje da nemaju dugove prema Trezoru Ekstremadure.

(JA/EUpravo zato)