Svako ko je ikada bio na Koačeli može potvrditi činjenicu da je impresivan festival. Međutim, ispostavlja se da je precenjen i da više ne osvaja uticaj društvenih medija kao nekad.

Festival se nalazi pijedestalu, ali je i postao više utočište za bogate influensere nego za ljude koji su zaista obožavaoci dobre žive muzike.

Ovo je deo evropskog muzičkog rasporeda za 2024. godinu, a videćete da ne morate da trošite bogatstvo na kalifornijsku pustinju Kolorado i njene Instagram opsesije, ili da gubite vreme na festivalima zbog kojih ćete na kraju zažaliti.

Na Euronews-ovoj listi nezaobilaznih festivala na starom kontinentu, zasluženo se našao i novosadski sve popularniji EXIT. Festivali su naročito popularni kod mladih, ali ih posećuju i stariji ljubitelji dobre muzike.

Velika Britanija - "UK Great  Escape" (15 - 18. maj 2024.)

Umesto u Glastonberi, možete se uputiti u Brajton na prikladno nazvano "Veliko bekstvo". Tokom tri dana, njihova eklektična postava prikazuje najbolje od nadolazećih novih talenata. Bilo da ste ljubitelj panka, popa, elektro ili repa, zaista postoji nešto za svakoga.

Ove godine već su poznati neki od izvođača poput Jalen NGonda, King Hannah, Soft Play (ranije poznat kao Slaves), pank navala Lambrini Girls, Lauren Maiberri, i Severnoirski hip-hop trio Kneecap.. Ali to nije sve, ovaj festival, izbacio je još zvučnih imena sa ljubitelje ovakve muzike.

Španija - "Primavera Sound Barcelona" (29. maj - 2. jun 2024.)

Ocenjen kao jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi, a verovatno i u svetu, Primavera Sound vas uvodi u leto u velikom stilu od 2001. godine, a ni ove godine nije drugačije.

Sa sjajnom postavom i prekrasnim otvorenim prostorom na plaži, vredno je putovanja u sunčanu Barselonu.

Postava je bogata, od "Lane Del Rey, SZA ima ogroman uspeh svog drugog albuma 'SOS', a "The National" započinju svoju evropsku turneju za ne jedan, već dva nova albuma. Ponovo okupljeni britanski neobični rockeri Pulp zaokružuju najveće hedlajnere ovog festivala.

Francuska - "Nuits de Fourvière" (30.maj 25. jul)

Francuska ima toliko toga da ponudi kada su u pitanju muzički festivali. Ova zemlja nudi ponešto za svakoga, i to u prilično šarmantnim okruženjima, pa ukoliko ste ljubitelji putovanja po ovoj fascinantnoj zemlji, ne propustite i jedan od njenih najpopularnijih festivala.

Ali od festivalskih atrakcija koje zemlja može da ponudi, vijori se zastava Les Nuits de Fourviere u Lionu i njegova dramatična pozadina koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, odnosno zadivljujući rimski amfiteatar izgrađen na brdu Fourviere.

Ovogodišnja postava uključuje PJ Harvei, LCD Soundsistem, Cat Pover, AIR, King Gizzard & The Lizard Vizard, MC Solaar, Justice, IAM, Nile Rodgers & Chic, Idles, Parcels i sjajnu Patti Smith... Australijska cirkuska kompanija Graviti & Other Miths predstaviće svoj projekat Puls u Fourviere, a dobitnica Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu Kristijan Jatahi ponudiće svoj rodno zamenjen pogled na Hamleta.

Ovo nije muzički festival koji traje tri ili četiri dana. Održava se tokom dva meseca, i čine ga više različitih vrsta umetnosti sa baletskim, plesnim i pozorišnim ponudama koje se pridružuju obilju koncerata.

Holandija - "Best Kept Secret" (7. - 9. jun 2024.)

Skriveni u Safariparku Beekse Bergen, u selu Hilvarenbeek, na jugu Holandije, kampovi Najbolje čuvane tajne nalaze se usred šume, čineći trodnevni događaj daleko prijatnijim iskustvom u poređenju sa mnogo drugih festivala.

Ove godine festival puni 10 godina, a nakon što su dve godine Kovida poremetile njihove planove za 2020. i 2021, ove godine slave deceniju postojanja u velikom stilu.

Ovogodišnja postava je veoma atraktivna: Popularni PJ Harvei, Irska kantri pop ikona CMAT, čudo na gitari St. Vincent, Francuski elektro- dens outfit Justice, UK elektro duo Disclosure; Fatoumata Diavara i njen senzualni malezijski pop, pankeri iz snova Mannekuin Pussi, francuski rokeri La Femme, slavna grupa od 16 članova Floating Points i Vince Staples, nemilosrdni hip-hop inovator koji je pun pogodak za BKS.

Belgija - "Rock Werchter" (4 - 7.jul 2024)

Ako postoji jedan festival koji nikako ne možete propustiti u Belgiji ove godine, to je Rock Verchter.

Ova godišnja muzička ekstravaganca, koja se od 1976. održava u udobnom selu Verhter u blizini Leuvena, ističe se ne samo kao jedan od najvećih festivala u Belgiji, već i kao glavni igrač na evropskoj festivalskoj sceni.

Ove godine četvorodnevni program za ovu godinu je zaista spektakularan. Četvrtak i petak žurku započinju hedlajneri kao što su Leni Kravic, evrovizijski pobednici i svetske mega zvezde Maneskin, Snov Patrol i PJ Harvei.

Sledećeg dana su Dua Lipa, kao i Khruangbin, dobitnika Merkjurijeve nagrade Arlo Parks, kao i uvek popularna Avril Lavigne.Veliko finale u nedelju uključuje legendarne Foo Fighterse, Roial Blood, Majkla Kivanuku i Jungle.

Srbija - "EXIT Festival"(10 - 14 jul 2024.)

Ako razmišljate da ove godine prisustvujete festivalu u Srbiji, ne tražite dalje od EXIT-a balkanskog raja za sve drum n' bass, tehno i hip-hop obožavaoce.

Euronevs Culture je imao privilegiju da prisustvuje festivalskom izdanju 2023. godine, spektakularnoj proslavi povodom 50 godina hip-hopa. Vrhunac događaja bio je uzbudljiv nastup legendarnog Vu Tang Clan-a, praćen sjajnim nastupima dubstep fenomena Skrillex, kultne elektronske grupe The Prodigy i očaravajućeg švedskog pank benda Viagra Bois. I možemo potvrditi, Srbi znaju ponešto o žurkama.

EXIT jedna od bina
Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Kako se iščekivanje za predstojeće izdanje zahuktava, EXIT je predstavio impresivnu postavu sa hedlajnerima kao što su Black Eyed Peas, virtuozni gitarista Rage Against the Machine Tom Morello, trap legenda Gucci Mane, eminentni engleski di-džej Carl Cox i producent Ren. -DJ Bonobo.

Smešten u istorijskim okvirima zadivljujuće Petrovaradinske tvrđave sa pogledom na Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, festival se može pohvaliti kolosalnim razmerama. Vešto koristi jedinstveni prostor, stvarajući različite vizuelne prikaze i pozadine za svaku od njegovih brojnih faza.

EXIT, publika pod kišobranima
Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Portugal - "NOS Alive Lisbon" (11 - 13. jul 2024)

Uz moto "plaža danju, muzika noću", lisabonski NOS Alive obećava ubitačne melodije koje će vas terati da ostanete budni do ranih jutarnjih sati.

Teško je ne zaplesati uz vrhunsku hedlajnerku festivala ove godine - britansko-albansku pop princezu Duu Lipu, za koju se očekuje da će u nekom trenutku ove godine izbaciti svoj dugo očekivani treći studijski album.

Dui se pridružila i britanska pop ikona Džesi Ver, a tu su i američki klasični rokeri Pearl Jam, kao i sa kanadski indi rok bend Arcade Fire. Čikaške alt-rok legende The Smashing Pumpkins nastupiće u okviru evropskog dela svoje turneje „The Vorld Is A Vampire", a britanski kantautor Michael Kiwanuka je takođe jedan od očekivanijih izvođača na ovom festivalu.

Nemačka - "Parookaville" (19 - 21. jul 2024)

Od osnivanja festivala 2015. godine, Parookaville je već stekao ime kao jedan od najvećih nemačkih EDM festivala, sa 225.000 koji su ga posetili 2023. i više od 300 DJ-eva koji nastupaju na deset bina.

Postava ove godine uključuje čitav niz neverovatnih DJ setova, uključujući Armina van Buurena, Timmi Trumpeta, Andromedic, Neelik, V&V, Cristoph, Mariana BO, Coone, MARTEN HØRGER i još mnogo toga.

Mađarska - "Sziget Festival" (7 - 12 avgust 2024)

Jedan od najvećih festivala u Evropi, The Sziget, ovog avgusta će ponovo transformisati ostrvo Obuda, u 3. okrugu Budimpešte, u euforičnom bekstvu na šest dana nezaboravne zabave.

Ulazeći u svoju 31. godinu, festival je prvo počeo kao malo okupljanje pre nego što je ušao u jedan od favorita na kontinentu, čak je proglašen za najbolji evropski festival na Evropskom festivalu 2012. i 2015. godine.

Dosadašnja line up za 2024. uključuje uzbudljive hedlajnere Fred Again, Sam Smith, Stormz i Martin Garrik, a nastupaju i drugi izvođači kao što su Louis Tomlinson, Four Tet, AURORA, Fontaines D.C., Becki Hill, Big Thief i mnogi, mnogi drugi.

Ovo su samo neki od festivala za koje su ljubitelji dobrog zvuka i polpularne muzike sigurno čuli, a koji Evropu uzdižu na tron kada su u pitanju muzički događaji.

Ukoliko se i slučajno zadesite u nekoj od zemalja gde se oni održavaju, nećete se pokajati ukoliko posetite festival koji se u njoj održava jer ih posetioci opisuju kao nezaboravna iskustva.

(M.A./EUpravo zato, Euronews.com)