Od Švajcarskih Alpa do Sidnejske opere, neka od najpoznatijih UNESCO-vih lokaliteta svetske baštine mogla bi biti uništena klimatskim promenama, pokazuje nova analiza. Poplave, obalna erozija, klizišta, jaki vetrovi, ekstremne vrućine, oluje i cikloni samo su neke od klimatskih pretnji koje pogađaju znamenite lokalitete širom sveta.

Kompanija za analitiku klimatskog rizika Climate X modelirala je kako će ovi rizici uticati na 500 takvih znamenitosti, identifikujući 50 najugroženijih do 2050. godine ako se emisije gasova sa efektom staklene bašte ne smanje drastično.

Ukupno 17 evropskih lokaliteta svetske baštine se pojavljuje na ovoj listi, pri čemu su poplave i suše vodeći rizici širom kontinenta.

Švedska i Francuska dom najugroženijih lokaliteta svetske baštine u Evropi

Železara Engelsberg je najugroženiji lokalitet od klimatskih promena u Evropi, i ona zauzima četvrto mesto na svetskoj listi 50 najugroženijih zbog pretnje od površinskih i rečnih poplava.

Ovaj lokalitet, koji datira iz 17. veka, prepoznat je kao izvanredan primer evropskog industrijskog kompleksa i najbolje očuvan primer švedske fabrike za proizvodnju gvožđa, koje je tokom dva veka doprinosilo prosperitetu Švedske.

Sledeći je pećina Grotte Chauvet u Francuskoj, koji se nalazi na šestom mestu. Ugrožena površinskim poplavama i klizištima, ova pećina sadrži najstarije poznate i najbolje očuvane figurativne crteže na svetu, koji datiraju još pre 32.000 godina.

Koji drugi evropski lokaliteti svetske baštine se suočavaju sa klimatskim pretnjama?

Na 11. mestu, Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn zaštićeno je planinsko područje u jugozapadnoj Švajcarskoj, jedva je izbegao ulazak u prvih 10. Ovaj region, koji je dom najvećeg glečera u Evropi, ugrožen je rečnim poplavama.

Švajcarska
gf / Universal images group / Profimedia Alpinisti šetaju kroz švajcarsko planinsko područje Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn

Slične pretnje suočava i Industrijski kompleks rudnika uglja Zolverein u Esenu, Nemačka (12. mesto), dok je industrijsko nasleđe Rjukan-Notodden u Norveškoj (13. mesto) - koje je koristilo hidroelektričnu energiju za proizvodnju azotnog đubriva - ugroženo površinskim poplavama.

Osnovana 1119. godine, Cistercitska (rimokatolički monaški red) opatija Fontenay u Francuskoj (17. mesto) mogla bi takođe biti uništena površinskim poplavama ako se emisije gasova sa efektom staklene bašte ne smanje.

Bugarska rezervat prirode Srebarna (20. mesto) - slatkovodno jezero površine 600 hektara koje je mesto za razmnožavanje skoro 100 vrsta ptica - i biodiverzitetna delta Dunava u Rumuniji (27. mesto) su obe ugrožene rečnim poplavama.

Oluje dodatno povećavaju rizike sa kojima se suočavaju srednjovekovni istorijski centri Stralsund i Wismar u Nemačkoj (22. mesto) i spektakularni vodeni vrtovi Studley Royal Parka u Engleskoj (24. mesto).

Takođe u Velikoj Britaniji, različiti škotski lokaliteti se suočavaju sa klimatskim pretnjama, od obalnih poplava na udaljenom arhipelagu St Kilda (45. mesto) do klizišta u selu mlinova iz 18. veka New Lanark (44. mesto).

Na drugim mestima, norveški Bryggen (31. mesto) - istorijska luka Bergena - suočava se sa rizicima od obalnih poplava i suše; Provins, grad srednjovekovnih sajmova (32. mesto) u pokrajini Šampanj, Francuska, ugrožen je rečnim poplavama; a Zapadni norveški fjordovi (40. mesto) i Biskajski (Vizcaya) most u Španiji (43. mesto) su oba ugrožena obalnim poplavama.

Na 33. mestu, španski Nacionalni park Donjana takođe se nalazi u top 50 suočenih sa višestrukim pretnjama uključujući sušu i rečne, površinske i obalne poplave.

Donjana, Španija
Majopez / Alamy / Alamy / Profimedia Donjana, Španija

Lokaliteti u Indoneziji, Kini, Australiji, Japanu i Indiji dominiraju ostatkom top 50 liste.

"Ovo je ozbiljno upozorenje za vlade, konzervatore i globalnu zajednicu"

Gubitak UNESCO-ovih lokaliteta svetske baštine, odabranih zbog njihove kulturne ili prirodne važnosti, bio bi razarajući udarac - ali klimatske pretnje sa kojima se suočavaju već utiču na zajednice i ekonomije širom sveta, upozorava Climate X.

"Naši nalazi služe kao ozbiljno upozorenje za vlade, konzervatore i globalnu zajednicu da prioritizuju zaštitu naše planete - da sačuvaju naše drevne spomenike i naše trenutne resurse i infrastrukturu - i da zaštite život danas i u budućnosti", kaže izvršni direktor i suosnivač kompanije, Luki Ahmed.

(JA/EUpravo zato/Euronews)