Na bezalkoholno pivo smo se možda već i navikli, a navike se menjaju i kada je reč o ispijanju vina.

Promene je teško pratiti jer proizvođači često ne mogu da idu u korak sa novim trendovima. Crno vino se manje konzumira dok su roze ili bela vina značajno dobili na popularnosti.

I ne samo to, sada se diskusija prebacila i na varijante koje nemaju alkohol.

Ovog leta je navodno porasla potražnja za vinom bez alkohola ili sa smanjenim procentom, preneo je sajt "Novenyvedoszer.hu".

Tržišni udeo ovih pića u prodaji počinje da dostiže oko pet odsto, a to se ne može zanemariti.

Potrošači se na bezalkoholno vino odlučuju iz nekoliko razloga bilo da je to zdravlje ili religija.

Za bezalkoholno vino potrebna posebna tehnologija

Zbog toga je mađarski Katolički univerzitet "Karolj Esterhazi" u Egeru, na severu zemlje, pokrenuo obuku proizvodnje vina bez alkohola.

Upravnik imanja ovog univerziteta kaže da je dealkoholizacija vrlo drastičan zahvat koji se ne može sprovesti na malim porodičnim gazdinstvima i vinarijama nego zahteva tehnologiju koju koristi prehrambena industrija.

Tokom ovog procesa se iz tradicionalnog vina uklanja alkohol, a kod uzgoja vinove loze treba uzeti u obzir čemu je grožđe namenjeno i tome prilagoditi agrotehniku.

"Rešenje bi bilo proizvodnja vina koje u startu ima niži udeo alkohola, kako biste ga kasnije što manje izdvajali", saopšteno je sa Univerziteta dodajući da se prema zakonima EU, ono ne svrstava u vino, nego u "proizvod dobijen u vinarstvu".

Ko pohađa obuku za proizvodnju bezalkoholnih vina?

Svaki segment proizvodnje deo je nastavnog plana i programa ovog univerziteta, od uzgoja grožđa i vinarstva do njegove uloge na tržištu, u gastronomiji i aktuelnih poslovnih i marketinških trendova.

Tvrde da je materijal za učenje jednostavan i dostupan na internetu. Ciljana publika su im srednjoškolci koji će za nekoliko godina izaći na tržište rada.

"Ako imaju osnovno znanje o ovoj temi, imaće predstavu o tome šta takav proizvod predstavlja na tržištu, ko su kupci i isplati li im se da pokrenu takvu poslovnu priliku", navode u ovoj ustanovi dodajući da će nastavni plan i program biti integrisan u obuku vinogradara.

Oni smatraju da bi i vinarije, ukoliko žele da ostanu konkurentne, trebalo da se otvore i proizvodnji bezalkoholnih vina.

(EUpravo Zato/Agroklub)