Šengenski informacioni sistem (SIS) je najveći sistem za razmenu informacija za bezbednost i upravljanje granicama u Evropskoj uniji, koji pruža informacije o traženim ili nestalim licima.

Od 1995. godine, SIS nadoknađuje odsustvo graničnih kontrola u šengenskom prostoru i pokazao se kao najuspešniji alat za prekogranično praćenje bezbednosti, upravljanja granicom, imigracije, carine i policijske i pravosudne saradnje u EU i svim šengenskim zemljama. SIS je bio ključan za bezbedan povratak Kasije, devojčice koja je oteta u Poljskoj i za manje od 24 sata pronađena u Nemačkoj.

Zahvaljujući SIS-u, nadležni nacionalni organi, kao što su policija i graničari, mogu da unose i konsultuju obaveštenja o traženim osobama i objektima u jednoj zajedničkoj evropskoj bazi podataka. Ti ljudi i predmeti se zatim mogu locirati bilo gde unutar EU i šengenskog prostora tokom policijskih, graničnih ili drugih zakonitih provera.

Istinita priča

Kasijin otac je u četiri sata popodne prijavio da se njegova ćerka nije vratila iz škole. Lokalna policija je zbog toga organizovala pretragu terena. Do 11 sati uveče, poljska policija izdala je upozorenje o nestaloj osobi. Ova upozorenja su automatski prijavljena za SIS. Tog istog dana, sumnjivi auto snimljen je saobraćajnom kamerom u blizini Kasijine kuće. Lokalna policija otkrila je da je to vozilo imalo kaznu za parking i zbog toga su imali registracione tablice i ime osobe da pošalju SIS-u i povežu sa nestalim detetom. Priča je, zatim, imala pozitivan obrt – otmičar je imao sudar sa drugim autom u Nemačkoj. Kada je policija unela njegove tablice u bazu podataka, mogli su da vide aktiviranu SIS uzbunu. Ne samo da je to vozilo traženo, već je vozač bio osumnjičen za otmicu. Devojčica u njegovom autu bila je nestala devojčica iz Poljske. Uz pomoć Sistema je Kasija vraćena roditeljima.

 Nakon uspeha u očuvanju bezbednosti u okviru najveće oblasti bez fizičkih granica na svetu, SIS je obnovljen 2013. godine. Uvedena je druga generacija SIS-a sa dodatnim funkcionalnostima – na primer, mogućnošću dodavanja otisaka prstiju i fotografija na upozorenja.

U martu 2023., SIS je dodatno poboljšan kako bi uključio nove kategorije upozorenja, nadograđene podatke, uključujući biometrijske podatke kao što su otisci dlanova, otisci prstiju i DNK zapisi za povezivanje sa upozorenjima za nestale osobe, kao i dodatne alate za borbu protiv međunarodnog kriminala i terorizma.

SIS je operativan u većini zemalja EU i zemalja pridruženih Šengenu (Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island).

Ovaj sistem još uvek ne koristi tehnologiju za prepoznavanje fotografija i slika lica. Komisija mora da dostavi izveštaj o dostupnosti, spremnosti i pouzdanosti takve tehnologije pre nego što ona bude postavljena. Evropski parlament će biti konsultovan o izveštaju. Kada se ova tehnologija uvede u SIS, zemlje će moći da koriste ove alate na redovnim graničnim prelazima. Nakon toga, Komisija može doneti delegirane akte kojima se utvrđuju i druge okolnosti u kojima se fotografije i slike lica mogu koristiti za identifikaciju lica.

(JA/EUpravo zato)