Prvi krug predsedničkih izbora dolazi usred dvogodišnjeg sukoba između vlade i opozicije oko toga kako se nositi sa susednom Bugarskom koja blokira njen put ka članstvu u EU.

Odnosi između Sofije i Skoplja godinama su zategnuti ogorčenim sporovima oko sličnih jezika i istorije dve zemlje.

Bugarska je 2022. pristala na predlog tadašnjeg francuskog predsedavajućeg Saveta EU da ukine veto na integraciju Skoplja kada Severna Makedonija u ustav zemlje doda bugarsku manjinu.

Predsednik Stevo Pendarovski i vladajući socijaldemokrati levog centra (SDSM) spremni su da unesu amandmane, ali im nedostaje broj za izbore u parlamentu.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE odbija da se povuče, rekavši da do bilo kakve ustavne promene može doći nakon pridruživanja Severne Makedonije EU, što je stav za koji vlada kaže da je nerealan.

U prvom krugu predsedničkih izbora dva suprotstavljena gledišta sučeljavaju se na glasanju, a Pendarovski je u opasnosti da ga smeni Gordana Siljanovska-Davkova, koju podržava desničarska VMRO-DPMNE.

Stari rivali

Dugogodišnji politički rivali, koji su se suočili i na poslednjim predsedničkim izborima 2019. godine, vodeći su kandidati na prepunom listiću, od njih sedam.

Drugi krug izbora biće održan 8. maja, istog dana kada će biti i parlamentarni izbori u zemlji.

Pendarovski i SDSM obećali su da će otključati zaustavljene razgovore sa EU i sprovesti ustavne promene kroz parlament.

„Prioritet novog parlamenta biće usvajanje ustavnih promena i očekujem da taj proces počne odmah posle izbora", rekao je on.

Siljanovska-Davkova i VMRO-DPMNE rekli su da Severna Makedonija, koja je već morala da promeni ime 2018. godine iz Makedonija da bi rešila odvojeni dugotrajni spor sa Grčkom, neće biti forsirana po tom pitanju.

„Samo nas jedinstvo može gurnuti napred i učiniti da se osećamo ponosnim", rekla je penzionisana profesorka prava i bivša poslanica na skupu u ponedeljak uveče.

Današnje glasanje će biti pažljivo praćeno kao barometar za parlamentarne izbore, rekla je analitičarka Ana Petruševa, šef makedonskog ogranka regionalnog istraživačkog novinarstva BIRN.

„Prvi krug predsedničkih izbora biće generalna proba za parlamentarne izbore 8. maja i otkriće položaj glavnih političkih partija", rekla je ona za AFP.

Eventualni albanski predsednik?

Ankete javnog mnjenja sugerišu da Pendarovski ide ka porazu.

Siljanovska-Davkova sada vodi u anketama sa 26 odsto podrške, a sledi Pendarovski sa 16 odsto.

Podrška ostalih pet kandidata mogla bi biti od vitalnog značaja za drugi krug, dodala je Petruševa.

Među njih pet su ministar inostranih poslova Bujar Osmani, koga podržava partija etničkih Albanaca DUI, partner u vladajućoj koaliciji i Arben Taravari iz opozicione koalicije etničkih Albanaca.

DUI je ponudio svoju podršku u drugom krugu pod uslovom da buduće predsednike biraju poslanici, što će, kako se nada, jednog dana dovesti do toga da na toj funkciji bude etnički Albanac.

Albanci čine više od četvrtine stanovništva zemlje od 1,8 miliona.

Pendarovski i Siljanovska-Davkova su odbacile tu ideju, rekavši da je demokratskije da šef države bude izabran direktnim glasanjem.

Međutim, čini se da su obični glasači više zainteresovani da sastave kraj s krajem.

„Nadam se da će onaj ko pobedi poboljšati životni standard i napraviti bolju budućnost, posebno za mlade", rekla je državna službenica Sanja Jovanović-Damjanovska za AFP.

(M.A./EUpravo zato/Euractiv.com)