Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu HDZ-a na parlamentarnim izborima i najavio da od danas kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi što pre formirali vladu.

Prema hrvatskoj novinskoj agenciji Hina, nezvanični rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mesta, pokazuju da je HDZ odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a "Rijeke pravde" koalicija levog centra okupljena oko SDP-a dobija 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobija 11, a Možemo! - 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever ,a jedan koalicija Fokus-Republika. 

U izbornom štabu HDZ-a sinoć slavljenička atmosfera. Plenković je pred svoje birače izašao kasno uz pobedničke ritmove "Eye of the tiger".  Poručio da ova stranka već treči put zaredom pobeđuje na parlamentarnim izborima.

Ipak, ova pobeda ne znači da HDZ može samostalno da formira vlast. 

Plenković je rekao da je važno da što pre budu formirana parlamentarna većna i vlada i naglasio da će voditi računa o ključnim interesima zemlje i o njenoj stabilnosti.

Plenković je dodao da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobednik izbora.

„Treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa", rekao je Milanović, misleći pritom na SDP.

Kako je kazao, "umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje s našim partnerima".

S druge strane, lider SDP-a Peđa Grbin poručio je u sredu veče da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dve trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može biti bolja i da će to biti.

"Pred nama su dani, nedelje i meseci razgovora ali će oni završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude", naveo je on.

Politički analitičar Ivan Rimac izjavio je sinoć da će se tek u idućim danima znati ima li neka od dve najjače stranke - vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ili opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), potencijal za većinu u parlamentu za formiranje vlade.

„Teško je u ovom trenutku razaznati ima li neko dovoljno za 76 ruku", rekao je Rimac, a preneo portal Indeks.hr.

Jutarnji list je pokušao da sazna koliko je čestitanja i komunikacije bilo među HDZ-ovcima i članovima Domovinskog pokreta, ali Mario Radić je potvrdio da sinoć nije bilo međusobnog čestitanja.

Analiza

Politolog Višeslav Raos za Index je komentarisao privremene rezultate koje je objavilo Državna izborna komisija.

Kazao je i da je odaziv glasača premašio očekivanja i da je to možda i najlepša vest ovih izbora. Ipak, ističe kako ponekad velika izlaznost ne znači nužno i više glasova za opoziciju.

Raos je komentarisao i sinoćno obraćanje Peđe Grbina, koji se "pun samopouzdanja" javio nakon objavljivanja prvih rezultata.

"Obraćanje Peđe Grbina mi ne zvuči baš uverljivo. Milanović nije dao ostavku i sigurno sada ni neće dok se ne konstituiše sabor. Tek kad predsednik sabora ne bi bio iz HDZ-a ili njegovih partnera, to bi bio trenutak kada bi Milanović mogao razmišljati o egzekuciji svog plana. On s pozicije predsednika može odugovlačiti proces određivanja mandatara, ali ne može odugovlačiti sa sazivanjem sabora jer ima jasan rok. Mislim da je sada svima jasno da nema razloga da Ustavni sud naknadno objavi da nešto nije valjalo ili ponavljanje izbora", kazao je on.

Postizborna kombinatorika ili ko (ne)će sa kim?

Za sada se vidi da HDZ s manjinama nema dovoljno mandata i da su se u izbornoj noći određene stranke, mimo DP-a, izjasnile da neće s njima ići u koaliciju.

Pre izbora Plenković je izbegavao DP i moguće je da će pokušati privući pojedince iz manjih stranaka. Most je išao sa suverenistima, ali tamo ima još neko koga bi mogli pridobiti, kao što je bio slučaj  sa Zekanovićem. 

Kada se krene sa konstitituisanjem sabora, svi oni koji su župani, pa tako i gradonačelnik Tomašević, ne mogu u sabor, pa će tamo umesto njih biti zamene. Tako da zapravo još uvijek ne znamo ko će sedeti u saboru.

Prema sinoćnjoj izjavi Penave, nije još uvek jasno s kime bi Domovinski pokret mogao u koaliciju. Spominju se i HDZ i SDP, ali u stranci koja za sada drži 14 mandata imaju uslove preko kojih neće prelaziti, što su i sinoć nekoliko puta naglasili. Jedan od njih je da neće sa SSDS-om, ali ni sa Možemo.

"Grbin bio izuzetno široke ruke prema manjim partnerima, tako da ćemo ponovno imati sabor s većim brojem stranaka. I na listi DP-a ima još stranaka. Most dovodi suvereniste, HDZ je doveo i HSLS, tako da nam se opet u saboru smeši 15 plus stranaka", kazao je Raos. 

Da li je Domovinski pokret ipak "pobednik izbora"?

"Mostovci mogu biti zadovoljni, a i Možemo je poduplao broj mandata i širi se izvan Zagreba, premda treba napomenuti da su i sada većinu glasova dobili iz Zagreba i okoline. U startu smo znali da je Možemo išao samostalno. Na kraju im se to više-manje isplatilo. Za Fokus se činilo da mogu složiti svoj klub, ali za sada su na jednom mandatu. U principu, oni nisu snažni. Za neke bi bilo puno bolje da su se uspeli ukrcati na ovaj zajednički voz", kazao je Raos za Index.

(M.A./EUpravo zato, Index.hr, Hina, Jutarnji list)