Opozicione VMRO-DPMNE i koalicija "Vlen" (Znam) osvojili više nego dovoljno mandata za formiranje nove vlade u Severnoj Makedoniji.

Na predsedničkim izborima, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova dobila dvostruko više glasova od predsednika Steve Pendarovskog.

Izbore je obeležio i "Tihi bojkot" predsedničkih izbora u mestima u kojima najveći uticaj ima DUI, Alija Ahmetija.

Ubedljiva pobeda Gordane Siljanovske Davkove

Gordana Siljanovska-Davkova je rival Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji
Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia Gordana Siljanovska-Davkova je rival Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji

Profesorka prava u penziji ubedljivo je pobedila dosadašnjeg predsednika Stevu Pendarovskog i postala prva žena na čelu Severne Makedonije.

"Rezultati su jasni i nemam nameru detaljno da ih obrazlažem. Prema rezultatima, želim da čestitam pobednicima i poželim im uspešan rad u narednih pet godina", rekao je Stevo Pendarovski.

On je u nekoliko navrata tokom izbornog dana upozoravao na "tihi bojkot" predsedničkih izbora u sredinama u kojima su "građani sprečavani da uzmu drugi glasački listić".

Kritike Pendarovskog, indirektno su upućene liderima Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija koji su, ne javno, pozivali albanske birače da ne glasaju na predsedničkim izborima, a na nekoliko biračkih mesta glasačke kutije za predsedničke izbore ostale prazne.

Gordana Siljanovska Davkova izjavila je da se iskreno, već satima pita - čime je zaslužila ovu čast.

"Znam da sam se spremila, znam da sam se posvetila kampanji, znam da sam govorilo ono što mislim. Nagrada je za mene neprocenjiva", rekla je novoizabrana predsednica.

Ona je takođe ritikovala političke stranke koje su pozivale na bojkot izbora. Uprkos tome, kako je kazala, "makedonski građani bez obzira na etničku pripadnost dali glas onima kojima su želeli".

Ona je obećala da će biti predsednica svih građana Makedonije - svih etničkih grupa, članova svih partija i onih koji to nisu.

Poraz na parlamentarnim izborima priznao je Socijaldemokratski savez Makedonije, a potpredsednica stranke, Sonja Lukarevska, navela je da rukovodstvo treba da prihvati odgovornost za izborne rezultate.

"Uspeli smo da napravimo mnogo promena kada se radi o platama, penzijama i članstvu u NATO-u. Rukovodstvo treba da prihvati odgovornost. Budno ćemo pratiti poteze nove vlasti", istakla je ona.

Poraz je priznao i lider SDSM, Dimitar Kovačevski. Čestitao je pobedu rivalima, dodavši da je rezultat "poražavajući".

"SDSM je pretrpeo težak udarac ne samo od građana, već i od simpatizera stranke", rekao je premijer Severne Makedonije i napustio prostorije partije. On je dalje izbegavao da odgovara na pitanja predstavnika sedme sile.

Mediji su zatim prenosili snimke i fotografije slavlja pred skopskim sedištem VMRO-DPMNE, koja je posle 70 odsto prebrojanih glasačkih listića, osvojila više od 40 odsto glasova.

Ko je novoizabrana predsednica?

Gordana Siljanovska-Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju, a diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978, gde je i magistrirala. Doktorirala je na Univerzitetu u Ljubljani.

Izabrana je za docenta na predmetu Politički sistem na Pravnom fakultetu u Skoplju 1989, i vanrednog profesora na predmetu Ustavno pravo i politički sistem -1994.

Redovni profesor je od 2004. Bila je član Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije devedesetih i ministar bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog  u periodu od 1992-1994.

Siljanovska-Davkova je bila ekspertkinja pri UN i potpredsednica Nezavisne grupe za lokalnu samoupravu Saveta Evrope.

Bila je i član Venecijanske komisije Autor je stotina naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

Ova aktivna Tik-tokerka, udata je i ima dvoje dece. Pre pet godina, nakon što je nominovana za kandidata VMRO-DPMNE za predsednicu obećala je da će, ako pobedi vratiti staro ime zemlji.

Postizborna kombinatorika 

Kako je i najavljivano buduću vladajućim koaliciju činiće VMRO-DPMNE i Vlen, što znači da će se Ahmetijeva stranka, po prvi put od kada su Ohridskim sporazumom 2001. godine albanski gerilci prekomandovani u poslaničke klupe, naći u opoziciji.

Iako VMRO-DPMNE ima više nego ubedljivu prednost u odnosu na socijaldemokrate, još uvek nije potpuno jasno da li će uspeti da dobaci do apsolutne većine u Sobranju koje broji 120 poslanika.

Predstavnici albanske koalicije Vlen, koja je pobednik u svim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom, najavili su da će odmah početi pregovore sa VMRO-DPMNE o formiranju nove vlade.

Rezultati izbora u Severnoj Makedoniji su očekivani i predstavljaju prekretnicu  i politički zaokret u odnosu na stanje od pre osam godina. Tada je SDSM predvođen Zoranom Zaevim, posle serije protesta i korupcionaških skandala čelnika VMRO-DPMNE, uspeo da formira većinu u Sobranju, obećavajući oštru borbu protiv korupcije i brz put u EU.

Međutim, vremenom su se socijaldemokrate hvatale u mrežu korupcije, a evroatlantske integracije ostale u vazduhu između Skoplja i Brisela.

Inače, od izbora 2002. godine, manjinski partner svake vlade bila je najsnažnija albanska stranka - DUI.

U predizbornoj trci, jedno istraživanje javnog mnenja pokazalo se inidkativnim, pošto je pokazalo da je oko 70 odsto stanovnika Severne Makedonije nezadovoljno pravcem kojim ide ova država. Jednako je, kako se čini, značajna i dilema da li je VMRO-DPMNE politička snaga koja zemlju može da izvuče iz krize.

(M.A./EUpravo zato/RTS)

Prema najavama, buduću vladajućim koaliciju činiće VMRO-DPMNE i Vlen, što praktično znači da će se Ahmetijeva stranka, po prvi put od kada su Ohridskim sporazumom 2001. godine albanski gerilci prekomandovani u poslaničke klupe, naći u opoziciji.