Evropska unija je odlučila da uvede sankcije protiv izraelskih doseljenika, odgovornih za napade na palestinske zajednice na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu.

Odluka je doneta nakon nekoliko meseci promišljanja, prenosi Euronews.

Lideri zemalja članica su se politički složili oko ovog pitanja još prošlog meseca, ali je sve odlagano iz tehničkih razloga. Zbog toga su pojedine zemlje, poput Francuske i Belgije, samostalno uvele sankcije.

Oko 490.000 Izraelaca živi u naseljima na Zapadnoj obali što se smatra kršenjem međunarodnog prava. Otkad je izbio rat između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra u Pojasu Gaze, napadi na Palestince su se pojačali. U tim sukobima je stradalo oko 460 ljudi, prenelo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Četiri pojedinca i dva entiteta se nalaze na crnoj listi zbog kršenja ljudskih prava što znači da će im biti zabranjeno da putuju teritorijom EU, a finansijska sredstva će im biti zamrznuta.

Sankcionisane zajednice su Lehava, jevrejska organizacija krajnjeg desnog centra i Omladina Hiltop čiji pripadnici napadaju palestinske civile.

Na listi sankcija se takođe nalaze i dve vodeće figure ove organizacije, Meir Etinger i Eliša Jered.

Nevladine organizacije za ljudska prava kažu da izraelski doseljenici primoravaju Palestince da napuštaju svoje domove, a zabeleženi su fizički i seksualni napadi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je rekao je da nasilje izraelskih doseljenika jedna od najvećih prepreka ka miru u regionu pošto se ti izraelski ekstremisti protive dvodržavnom rešenju čime bi Palestinci konačno dobili svoju državu.

(N.P/EUpravo Zato/Euronews)