Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, rekao je da se nada da će izraelski kontranapad na Iran biti poslednja eskalacija u regionu, ali je upozorio da će idući sati i dani "biti kritični".

Nakon što je Iran aktivirao protivvazdušnu odbranu nedaleko od grada Isfahana jer ga je Izrael napao u znak osvete, ponovo su se pojavili strahovi da bi regionalni sukob mogao dodatno da se rasplamsa.

Pre samo šest dana Iran je zasuo jevrejsku državu sa više od 300 dronova i balističkih projektila u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju.

Podsetimo, pre toga je Izrael gađao iranski konzulat u Damasku, a tom prilikom je ubijeno sedam članova Islamske revolucionarne garde.

Ipak, Teheran je izjavio da ne planiraju da "momentalno" uzvrate vatru što na neki način znači da su pozivi zapadnih zemalja za smirivanjem tenzija urodili plodom.

"Važan je intenzitet reakcije. Želim da budem veoma oprezan i pažljiv, ali se nadam da je ovo kraj te priče", naveo je Mišel za Euronews.

Mišel je takođe naveo da dešavanja između Izraela i Irana ne treba da skrenu pažnju sa humanitarne tragedije u Pojasu Gaze. Ponovio je stav lidera EU da treba uspostaviti prekid vatre i omogućiti isporuke humanitarne pomoći kao i oslobađanje preostalih izraelskih talaca.

Kako je dodao, EU će uvesti nove sankcije protiv Irana.

(N.P/EUpravo Zato/Euronews)