Situacija u svetu se zahuktava posle iranskog napada na Izrael, a evropski lideri su osudili potez Teherana.

Iran je ispalio veliki broj balističkih raketa i dronova na izraelske mete što bi moglo dodatno da rasplamsa već dovoljno burni Bliski istok. Teheran je takođe zapretio da će se osvetiti za smrtonosni napad Izraela na njihov konzulat u Siriji.

Prema saopštenju izraelske vojske, ispaljeno je više od 300 projektila, ali je 99 odsto njih presretnuto.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, istakao je da evropski lideri "snažno osuđuju" napad Irana na Izrael.

- Mora se učiniti sve kako bi se sprečila dalja regionalna eskalacija. Dodatno krvoproliće se mora izbeći. Nastavićemo pomno da pratimo situaciju sa našim partnerima - naveo je na društvenoj mreži Iks.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, oglasila se posebnim saopštenjem u kome je navela da je Iran pokrenuo napad bez presedana.

"Danas, mi lideri G7 osuđujemo ovo u najsnažnijem smislu. Izražavamo solidarnost i podršku narodu Izraela i potvrđujemo neporecivu posvećenost ka bezbednosti Izraela. Iranske akcije bi mogle da izazovu nekontrolisanu regionalnu eskalaciju. To mora da se izbegne", navodi se u saopštenju predsednice Evropske komisije.

Ona je pozvala i Iran i njegove saveznike da momentalno zaustave napade.

Premijer Velike Britanije, Riši Sunak, takođe je istakao da bi izraelski napadi mogli da pogoršaju tenzije i destabilizuju region.

"Teheran je pokazao da mu je namera da unese haos u sopstveno dvorište", naveo je.

Lideri G7 su se u nedelju uveče sastali preko video-konferencije kako bi koordinisali jedinstven odgovor na najnovija dešavanja.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, nazvao je iranski napad "eskalacijom bez presedana i ogromnom pretnjom po regionalnu bezbednost".

Predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola, naglasila je da bi Bliski istok mogao još više da upadne u haos.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, izrazio je solidarnost sa izraelskim narodom. Prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga, Francuska je pomogla u odvraćanju iranskih dronova i projektila.

Čak i zemlje EU koje se obično protive zajedničkim kritikama Irana su se pridružile osudama.

Mađarski premijer, Viktor Orban, saopštio je da se "moli za bezbednost izraelskog naroda".

Inače, Izrael je u napadu na ambasadu u Siriji ubio višeg iranskog zvaničnika zbog čega se Teheran odlučio na osvetu.

(N.P./EUpravo Zato/Politico)