Ipak, određene države nisu voljne da Iransku revolucionarnu gardu proglase terorističkom organizacijom.

Na meti će najverovatnije biti iranske mreže koje podržavaju savezničke militantne grupe u regionu. Sankcije će se odnositi i na trgovinu naftom.

Sa druge strane, ima zvaničnika koji se plaše produbljivanja tenzija pogotovo sa tzv. silama otpora, poput Hezbolaha iz Libana, Hamasa u Gazi ili Huta u Jemenu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, rekla je da je EU već uvela sankcije jer, navodno, Rusija koristi iranske vojne zalihe u ratu u Ukrajini.

Nemačka, Francuska i drugi partneri EU su proširili set mera protiv određenih tipova iranskog oružanog arsenala zbog stava da ta zemlja sa svojim saveznicima destabilizuje Bliski istok.

Zapadne vlade rade na zajedničkom odgovoru na nedavni napad na Izrael, a o različitim opcijama će se diskutovati na samitu G7 u Italiji.

Inače, Iran je već pod stotinama sankcija koje je nametnuo Zapad.

Iranska revolucionarna garda

Ukoliko bi se Iranska revolucionarna garda proglasila terorističkom, to bi bio najoštriji potez do sada.

Međutim, evropski i britanski zvaničnici nisu ljubitelji ove ideje jer su uvereni da bi to dodatno moglo da izazove odmazdu Irana i prekine diplomatske veze čime bi u problemu mogli da se nađu građani sa dvojnim državljanstvima.

Iranci slave napad na Izrael
Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia Iranci slave napad na Izrael

Holandija, Švedska i češka su pozvale na mere protiv IRG, ali su to odbacile druge zemlje među kojima su i Nemačka i Francuska.

Da bi se uvele sankcije, potrebno je da se složi svih 27 država članica EU.

Prema jednom neimenovanom evropskom zvaničniku, nametanje sankcija IRG-u bi bila "objava rata".

Garda deluje paralelno sa iranskom konvencionalnom vojskom i ima zadatak da štiti islamsku republiku od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji. Za inostrane operacije zadužene su snage Kuds koje sarađuju sa brojnim militantnim grupama koje Iran podržava u regionu.

(N.P./EUpravo Zato/FT)